Blog: hoe geuren ondersteunen bij hoogsensitieve mensen

Herkenning van geuren

Je hebt vast wel van aromatherapie gehoord en aromatherapie is meer dan een lekker geurtje. In deze blog leg ik uit wat de link is tussen aromatherapie en hoogsensitiviteit en waarom het werkt.

Mijn naam is Lianne Bekker uit Etten-Leur en ik ben (onder andere) gediplomeerd aromatherapeut en gecertificeerd hsp begeleider en gediplomeerd coach. Ik help en train hoogsensitieve volwassenen om te leren gaan met hun hooggevoeligheid. De ondersteunende functie voor het inzetten van aromatherapie heeft een versterkende werking tijdens een hsp training.

Herken je dat, de eerste herfst geuren? De bladeren die een wat houterige en aardende geur hebben? Of de eerste voorjaars geuren? De geur van het groene jonge gras en de bloemen die uit komen en hun geur verspreiden?  Etensgeuren, lichaamsgeuren, geuren in bijvoorbeeld meubelzaken. Of zomaar als je ergens loopt ga je ineens terug in de tijd. Maar ook geuren van walging en nare herinneringen. Geuren zijn er overal, alleen we zijn er ons niet altijd bewust van.

Geuren hebben een fantastische werking. Ze zijn ontzettend goed (ondersteunend)  inzetbaar bij fysieke klachten. Ze kunnen verkrampingen verminderen, doorbloeding bevorderen, slijm in de longen verminderen, betere genezing van de huid, noem maar op. Maar ze kunnen ook inspelen op onze gemoedstoestemming en emotie. Zoals minder in je hoofd zitten, stress verlagend zijn, betere concentratie en focus, ondersteunend zijn bij rouw en verdriet, meer zekerheid en vertrouwen geven.  Dat laatste dat is waar ik graag mee werk en vooral bij hoogsensitieve mensen.

Hoogsensitief

Hoogsensitieve mensen zijn extra gevoelig voor licht, geluid, aanraking, geuren, stress en omgevingsfactoren, zoals mensenmassa.  Niet omdat zij zich aanstellen, maar simpelweg omdat er geen filter is om prikkels te doceren. De prikkelverwerking in het zenuwstelsel bij hoogsensitieve mensen verloopt intenser, langzamer en uitgebreider. Gelukkig is hoogsensitiviteit geen ziekte en ook geen aandoening. Maar het is een persoonskenmerk, een eigenschap.

De onschatbare waarde van geuren:

De werking van geuren wordt enorm onderschat. Temeer omdat het auditieve en het visuele de boventoon voert. Waarom zijn geuren van onschatbare waarde? Omdat een geur een fantastische tegenhanger is van de auditieve en visuele prikkels. In het limbische systeem in onze hersenen zit de geurzintuig samen met de emoties en de herinneringen. Op het plaatje hieronder zie je het dichtstbijzijnde hormoon de thalamus gelegen. Dit hormoon heeft als functie dat je ergens van door “ geraakt” kan worden, het speelt in op je gevoel. Het triggert je emotie, je gemoedstoestemming,  je gevoel. De thalamus is tevens een schakelstation van sensorische input en verwerking in de hersenen. De reuk is het enige zintuig wat niet door de thalamus gefilterd hoeft te worden.

Dat is de reden dat een geur een directe en effectieve werking heeft. Ruik maar aan iets en je reageert in een reflex, instinctief. Het onderbewuste wordt bewust. En dat is nou juist net datgeen waar veel hoogsensitieve mensen baat bij kunnen hebben.  Een van de kenmerken van gedachten, gevoelens en gedrag bij hoogsensitieve mensen:

 • Het niet kunnen scheiden van energie/emotie van anderen en jezelf
 • Alles persoonlijk aantrekken
 • Pleasen, aardig gevonden willen worden met als gevolg: aanpassingsgedrag
 • Jezelf verliezen in een ander
 • Overprikkeld hoofd van allerlei irreële gedachten
 • Slechte concentratie en slechte focus
 • Geen contact met eigen lichaam

 

Aromatherapie 

Aromatherapie is meer dan een lekker geurtje. Wil je geuren inzetten om (ondersteunend) de lichamelijke klachten te verminderen en/of emotionele en mentale blokkades los te maken spreek je van aromatherapie. Deze vind je in de natuur. De olie wordt gewonnen uit bloemen, zaden, bladeren, wortels enz. In deze olie zit de levenskracht met eindeloze diverse werkzame bestanddelen. Dat noem je de etherische of essentiële olie. In 1 soort olie bevat vele eigenschappen. Uiteraard werk ik met de 100% natuurzuivere etherische oliën.

Kies je juiste geur

We kunnen veel op internet: video’s plaatsen, foto’s bewerken, maar geuren ruiken moet je toch echt fysiek doen.  Wat de ene persoon een heerlijke geur vindt, hoeft niet te betekenen dat een ander dat ook vindt. Een kwestie van smaak. Maar het heeft  vooral te maken in welk proces je zit, wat je blokkades zijn, waar loop je tegenaan, waar wil je van af en wat is je doel? Uiteraard kies je de geur die je het lekkerst vind ruiken. Daar ga je thuis mee aan de slag met verdampen of met een roller om op je lichaam aan te brengen. Makkelijker kan ik het je niet maken. Het is gewoon de geur zijn werking laten doen. Het interessante is dat als je zelf aan je blokkades werkt je misschien over een tijd een hele andere geur lekker vindt. Dat betekent dat je stappen vooruit hebt gemaakt.

Resultaat bij inzetten van geuren:

 • Beter scheiden van (negatieve) energieën en emoties van anderen
 • Durven nemen van beslissingen
 • Betere balans en betere gronding, beter in je vel, meer vertrouwen
 • Jezelf meer op waarde schatten
 • Gevoel van doel in je leven te hebben
 • Vermindering van gedachten en betere focus

Ervaring van een cliënt:

” Ik voel mij heel kalm en daarom een vreemde gewaarwording . Maar er komen behoorlijk wat emoties los. Ik voel mij verder prima dus het zal wel even nodig zijn”.

Tijd

Veel hoogsensitieve mensen hebben tijd nodig, om onder andere deze informatie te verwerken en te begrijpen en dat is oké, want ook ik ben hoogsensitief. Ik weet als geen ander hoe lang ik over een besluit kan doen. Maar soms kan ik ook impulsief reageren en dan luister ik naar de taal van mijn lichaam, gevoel en innerlijke wijsheid. Zodra je gaat denken of twijfelen gaan de “ stemmetjes” in je hoofd met je aan de haal. En dat zijn de beperkende overtuigingen die ons belemmeren om te veranderen en te groeien.

1e Stap is kennismaking gesprek

Dus kom in actie. Wil jij van je klachten af? Een prikkelvrij leven zonder ballast? Dan zul je in actie moeten komen, niks gaat vanzelf. Een geur is een subtiele manier ter ondersteuning om jou een kleine duw in de goede richting te geven. Laat niet alles afhangen van een geur. Alleen daarmee kom je er niet. Je hebt meer nodig dan het verdampen van een geur. Laat je ballast van beperkende overtuigingen en emoties los. Durf in het diepe te springen en te veranderen van mindset. Kom in actie en blijf in actie, pas dan kom jij van je klachten af.  Plan samen met mij een gratis kennismaking gesprek en klik hier

 

Geurige groet

Lianne Bekker

NB: Aromatherapie is geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Maar uitsluitend ondersteunend, verlichtend en aanvullend. Bij lichamelijke en/of psychische aandoeningen raadpleeg eerst je huisarts.