Blog

Waarom hsp’ers kameleons zijn

Ik vergelijk mezelf en jou als hsp’er met een kameleon. Iedereen, jij ook weet wat voor een dier een kameleon is. Zij zijn een familie van de hagedissen en behoren tot de leguaanachtigen. Maar wat hebben hsp’ers en kamelons met elkaar gemeen? Zoals bekend hebben kamelons het vermogen om van kleur te veranderen en zich aan te passen aan hun omgeving. En laat een hsp’er nou precies hetzelfde doen!

Behoefte van de hsp’er

Als hsp’er heb je de behoefte hebt om in contact met andere mensen connectie en verbinding te maken. Maar vooral ook om de harmonie tussen mensen te bewaren. Veel hsp’ers gaan conflicten en ruzies uit de weg. Hekel aan geweld en agressie vind jij waarschijnlijk vreselijk.

Je zult wel denken: ja, maar dat vinden toch alle mensen? Dat klopt, maar jij als hsp’er hebt de eigenschap dat je informatie diepgaander en intenser verwerkt dan mensen die geen hsp zijn. Ook in zowel verbaal als non-verbaal contact gebeurt er een hele hoop tegelijkertijd. Het is gebleken uit hersenscans dat er bij hsp’ers geen filterzakje in de hersenen zit om eruit te kunnen filteren wat belangrijk en niet belangrijk is. Vergelijk je hoofd met een spons. Wanneer er teveel en langere tijd prikkels binnen komen, word je spons zwaar. Je neemt niks meer op. Sterker nog: je raakt overprikkeld.

Hsp’ers hebben de eigenschap om zich aan een ruimte waar groepen mensen zijn zich aan te passen. Hoe komt dit? Simpelweg door het feit dat je als hsp’er emotionele intensiteit als eigenschap bij je draagt. Het gebied in de hersenen waar de emoties en gevoelens zitten, is bij hsp’ers laagdrempeliger en ontvankelijker. Oftewel: gevoelens en emoties worden makkelijker getriggerd en geraakt. Hoe een ander zich voelt, voel jij ook. Is iemand verdrietig, voelt een hsp’er zich ook verdrietig. Is iemand chagrijnig, ga jij je ook zo voelen. Voel je dat er iemand nerveus is, word jij ook nerveus.

Kan je je dan voorstellen dat als je continue je voelsprieten open hebt staan en prikkels binnen krijgt waarmee je informatie, emoties, zintuigelijke prikkels moet verwerken dit doorvermoeiend is?

Hoe komt het dat ik alles zo binnen laat komen?

Vergelijk je lichaam als in een huis. Als je weg gaat doe je de deuren en ramen dicht, toch? Als je dat niet doet ben je inbraakgevoelig. Veel hsp’ers hebben dus hun deuren en ramen open staan. Dan begrijp je dat alles zo binnen komt.

Ja, maar moet ik dan leren alles af te sluiten?

Ik ben zelf geen voorstander om jezelf af te sluiten van de omgeving. Jij bent een mens en mensen hebben behoefte aan contact, in welke vorm dan ook. We leven nou eenmaal in een overprikkelde maatschappij en dus mag jij leren om ook in een drukke omgeving je staande weet te houden. Het is geen kunst om rustig te worden en te blijven in een rustige omgeving. Het is pas een uitdaging als je voor de moeilijke weg kiest. Is dat mogelijk? Ja, dat is zeker mogelijk.

Wil je weten hoe je dat kan leren? Plan samen met mij een gratis kennismaking gesprek waarin ik je de methode uitleg. Tevens heb je de gelegenheid om een proefconsult te ervaren. Ik weet zeker dat je veel meer duidelijkheid hebt na dit gesprek.

klik hier om een gratis gesprek aan te vragen.

Volgend bericht
Hoe geuren ondersteunen bij hoogsensitieve mensen

Related Posts

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu