” Mijn man begrijpt mij niet. Hij voelt mij niet aan. Ik zou zo graag willen dat mijn man ook voelt wat ik voel. En meer inlevingsvermogen toont. Ik doe zo mijn best om dat duidelijk te maken, maar het komt niet binnen. Hij begrijpt mij niet”. Zei mijn cliënt.
Na doorgevraagd te hebben kwam ik erachter dat ook zij, net als vele andere hsp cliënten, dezelfde mis communicatie maken. En dat is jammer, want daardoor kunnen er (gezonde/ongezonde) conflicten en ruzies ontstaan.
O, er zijn zoveel hsp’ers die zich niet begrepen voelen door hun omgeving. Wellicht is het dat voor jou wel herkenbaar. Om te voorkomen dat de schuld bij de buitenwereld legt, is het van belang om eerst eens kritisch naar jezelf te kijken wat jij al kan doen om je meer begrepen te voelen door je omgeving. De basis is de communicatie.
Communiceren, het lijkt zo makkelijk, maar niets is minder waar. Om te kunnen communiceren heb je een ontvanger en een zender nodig. De ene persoon verzend een bericht (gesproken of geschreven taal) en de ander ontvangt door te lezen of te luisteren. Binnen dit proces kan er van alles fout gaan. Degene die het bericht verzend kan onbewust aannemen dat een ander begrijpt wat hij/zij bedoeld, door het niet na te checken. De ontvanger kan onbewust beperkende overtuigingen hebben die in de weg zitten en een bericht op zijn/haar manier interpreteren en ook niet checkt aan de verzender of het zo bedoeld.
Verschil tussen conflict en ruzie:
Door mis communicaties kunnen er (gezonde/ongezonde) conflicten en ruzies ontstaan. Ik heb ongezond niet voor niks tussen haakjes staan. De betekenis van ruzies en conflicten worden vaak door elkaar gehaald. En heeft veelal een negatieve lading. En dat hoeft echt niet altijd zo te zijn.
Een conflict is een gezonde meningsverschil met respect voor elkaar waarin alles in goed overleg gaat. En waarbij er goed naar elkaar geluisterd wordt. Denk maar aan discussiëren. Maar een conflict kan ook betekenen dat ieder in een bepaalde situatie andere behoeften heeft. Bijvoorbeeld: je wilt eten koken. De ene persoon heeft trek in aardappelen, groenten en vlees en de ander heeft behoefte in een rijsttafel. Binnen een conflict kan je samen tot een oplossing komen/middenweg komen. Je kan bijvoorbeeld met elkaar afspreken dat jullie eten maken met allerlei hapjes van de Hollandse en de Aziatische keuken. Of afspreken: als we vandaag de Hollandse keuken eten, gaan we morgen de Aziatische keuken eten.
Een ruzie is wel ongezond. Hierbij gaat het om over en weer elkaar de schuld te geven, de ander de grond in te stamp en met scheldwoorden te gooien. Bij een ruzie is er totaal geen respect voor elkaar. Er wordt totaal niet geluisterd. Het ego zit enorm in de weg om kritisch naar jezelf te kijken en milder en zachter voor een ander te zijn.
4 Redenen waarom je als hsp’er je niet begrepen voelt:
- Verbale mis communicatie
- Onduidelijk en vaag
- Hak op de Tak
- missen diepgang in gesprekken
1. Verbale mis communicaties:
Bij sommige mensen is de linkerhersenhelft beter ontwikkeld en bij andere mensen juist de rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft staat voor de cognitieve functies, zoals denken, weten, informatie opnemen en verwerken, het analyseren en de taal. De rechter hersenhelft staat voor het creatieve gedeelte, het kunnen visualiseren, beelddenken. En dan heb je nog een voelbrein, deze zit zin het onderbewuste brein. Gevoelens en emoties zijn vaak moeilijk te verwoorden.
De prefrontale cortex heeft als functie om keuzes te maken, te plannen en te handelen. De dirigent in de prefrontale cortex is de coördinator van het denkbrein, beeldbrein en voelbrein. Het beeldbrein en voelbrein is bij veel hsp’ers meer ontwikkeld dan het linkerbrein en de prefrontale cortex. Dat verklaart ook waarom veel hsp’ers moeite hebben om in taal uit te drukken. Veel hsp’ers communiceren vanuit hun gevoel. En gebruiken dat ook in taalgebruik: Ik voel, ik heb het gevoel dat……dat voel je toch? Ik voel mij onbegrepen enz. En ja, gevoelens verwoorden is ook moeilijk.
Terwijl niet-hsp’ers en rationele denkende mensen begrijpen deze manier van communiceren niet. Omdat zij vanuit hun linkerbrein communiceren en woorden gebruiken van: denken, weten, begrijpen enz.
2. Onduidelijk en vaag:
Daarnaast hebben veel hsp’ers moeite om duidelijk te zijn naar de ander. Dat heeft te maken met de het denkbrein links, de taal. Bij hsp’ers zijn antwoorden niet wit en niet zwart, maar alle kleuren van de regenboog en ook nog eens wollig, vaag en zweverig voor anderen. Door de diepgaande informatieverwerking zal een hsp’er altijd situaties van meerdere perspectieven bekijken. Dat is een mooie eigenschap, maar in taal niet altijd handig. De ander weet niet waar hij/zij aan toe is.
Hak op de Tak:
Het hsp brein staat altijd aan, ook in rust. Omdat een hsp brein 1 grote brein is met creatieve ideeën, gedachten en to do lijstjes, kan het weleens voorkomen dat ook in communicatie het gesprek van de hak op de tak gaat. Alles wat je als hsp’er denkt en te binnen schiet, spreek je hardop uit. Waardoor die ander je niet meer kan volgen.
Missen diepgang in gesprekken:
Hsp’ers hebben veel meer behoefte aan diepgang in gesprekken met mensen. Op massale feesten en evenementen over koetjes en kalfjes praten is voor de hsp’er wat lastiger, waardoor een aansluiting met een groep ook lastiger wordt. En je het gevoel hebt een vreemde eend te zijn. Zoek daarom ook gelijkstemden op.
Tip 1: luister goed naar een ander welk taalgebruik zij toepassen en pas je communicatie hierop aan. Rationeel denkende mensen communiceren vaak in taal van: ” ik wil het weten en begrijpen, dat weet je toch? Ik pieker er niet over, daar moet ik over nadenken enz”.
Tip 2: als ontvanger van het bericht: luister goed naar wat de ander zegt en/of vraagt en check het na.
Tip 3: als verzender van het bericht: wees zo concreet en duidelijk mogelijk. Het is of wit of zwart of linksaf of rechtsaf en check het na.
Tip 4: in plaats van verbaal te verwoorden, kan je er ook voor kiezen om te schrijven wat je bedoelt, desnoods met afbeeldingen erbij.
Tip 5: blijf bij je gespreksonderwerp
Extra tip: vertel aan je gesprekspartner dat je brein anders denkt en op een andere manier informatie verwerkt en interpreteert. Veel hsp’ers begrijpen anderen beter als het visueel wordt gemaakt, dan op een auditieve (via het gehoor/luisteren) manier.
Wil je nog meer informatie over hooggevoeligheid? Download hier het gratis e-book.
Wil je echt meer met je hooggevoeligheid aan de slag? Plan een gratis inzicht gesprek