Blog

Hoogsensitieve mensen zijn kameleons

Vergelijk jezelf, als hoogsensitief persoon met een kameleon. Wat is de overeenkomst met een hoogsensitief persoon en een kameleon? Wellicht raad je het al: op gaan in de omgeving en vooral aanpassen aan je omgeving. Herken je dat je op gaat in de massa? Dat, als je met iemand gepraat hebt, dat je leeg gezogen voelt? Of als je zelf in een goede stemming bent, je gaat ergens naar toe en je stemming is 180 graden gedraaid. Maar dat je ook jezelf aanpast om aardig gevonden te worden. Herkenbaar? Grote kans dat je je als een kameleon hebt gedragen.

Behoefte van de hsp’er

Als hsp’er heb je de behoefte hebt om in contact met andere mensen connectie en verbinding te maken. Maar vooral ook om de harmonie tussen mensen te bewaren. Je gaat conflicten en ruzies uit de weg. Geweld en agressie vind jij waarschijnlijk vreselijk. Doordat je zuiver aan voelt waar de ander mee zit en behoefte aan heeft,  gaat jouw empathisch vermogen door slaan het overnemen van emoties van die ander.

Verschil tussen gevoel en emotie:

Allereerst is het goed te weten het onderscheid te maken tussen gevoel en emotie. Gevoelens zijn stabieler en gelijkmatiger. Gevoelens hebben met je persoonlijkheid, persoonlijke uitstraling en intuïtie te maken. Gevoelens komen voort uit het abstract denken. Gevoel is verbonden met je hart en borstgebied, oftewel: de 4e chakra wat staat voor onvoorwaardelijk liefhebben. Gevoel staat voor verlangen.

Emoties ontstaan na een trigger, een situatie en ontstaan snel, plotseling en ze zijn krachtig.  Emoties ontstaan wanneer je letterlijk en figuurlijk ” geraakt” wordt. Als je bijvoorbeeld je geliefde verliest door een ongeluk. Emoties ontstaan vanuit het primitieve deel van de hersenen en het limbische systeem. En komen voort vanuit een reactie van het zenuwstelsel. (sympathische en parasympathisch) En laat het zenuwstelsel bij hooggevoelige mensen scherper afgesteld zijn en is anders bedraad. Emotie is verbonden met je instinct en bekkengebied en nodigt je uit om liefdevol te zorgen voor je behoeften.

Voorbeeld: je kan van iemand houden (gevoel) en toch boos op degene zijn (emotie)

3 Redenen waarom jij zoveel van anderen voelt:

  • Spiegelneuronen
  • Verlies van positieve gevoelens
  • voelsprieten op de buitenwereld

Spiegelneuronen:

Spiegelneuronen liggen in de premotorische cortex van de hersenen. Deze neuronen spiegelen (letterlijk en figuurlijk) wat je ziet, als er bepaalde activiteiten worden uitgevoerd en gelaatsuitdrukkingen worden getoond. Vergelijk het met een soort projectie. Spiegelneuronen zijn belangrijk om nieuwe vaardigheden aan te leren. Kinderen leren het meest door te zien hoe volwassenen handelingen uitvoeren. Het is niet voor niks dat kleine kinderen het ontzettend leuk vinden om dingen na te doen.

Voorbeeld: zien timmeren doet timmeren.

Dit geldt ook voor het begrijpen en aanvoelen in het gedrag van andere mensen. Door te spiegelen krijg je inzicht hoe die ander zich voelt en wat een ander nodig heeft. Spiegelneuronen bepalen jouw inlevingsvermogen.

Voorbeeld: denk aan een citroen en je mond produceert meer speeksel. Of zien eten doet eten. Of als je reclames op tv ziet van zonvakanties waan je je al in die zonnige oorden.

De spiegelneuronen in de  insula, een hersengebied waar zintuiglijke ervaringen en emotionele context samenkomen, wordt bij hoogsensitieve mensen sterker geactiveerd.  De insula maakt onderdeel uit van het limbische systeem in de hersenen. Hier zit de emotie, emotioneel geheugen, genot en motivatie. De insula is betrokken bij basis emoties, zoals woede, verdriet en blijdschap.

Het voorste gedeelte van de insula is betrokken bij de automatische aansturing van organen, reuk, smaak, emotie en emotioneel geheugen.

Het achterste gedeelte van de insula is betrokken bij geluiden, tast, waarneming, balans en spierfuncties.

Nu je dit weet begrijp je ook hoe het komt waarom je zoveel van anderen voelt. Dat is natuurlijk een prachtige eigenschap, maar zodra jij de lasten van een ander met je mee draagt, is wel vervelend. En weet je, dat heeft niet altijd met de ander te maken dat een ander jouw leeg zuigt. Ik leg het uit.

Verlies van positieve gevoelens:

Iedereen, ook jij bent in min of meerdere mate verbonden met andere mensen. Je hebt een verbinding met je partner, ouders, vrienden, collega’s enz. Met de ene persoon meer dan met de andere persoon. In sommige gevallen ben je afhankelijk van elkaar. Jij kan iets wat ik niet kan. Dat is praktische afhankelijkheid.

Bijvoorbeeld: ik ben niet handig met klussen, maar mijn vriend is daar goed in.

Je begrijp je dat het niet om praktische afhankelijkheid gaat, maar om  emotionele afhankelijkheid:

Stel: jij straalt vertrouwen uit en je hebt een vriend(in) die dat niet heeft. Hij/zij leunt, op het gebied van vertrouwen, op jouw. Maar omdat jij hoogsensitief bent en de spiegelneuronen worden geactiveerd, geef jij, onbewust, positieve gevoelens weg aan je vriend(in). Waardoor jij vertrouwen verliest en de ander krijgt meer vertrouwen. Waardoor jij het gevoel hebt leeg gezogen te worden. Dat ligt niet aan die ander, maar aan jou, omdat jij teveel mee bent gegaan in de emotie van die ander en positieve gevoelens hebt weg gegeven. Waarom je teveel positieve gevoelens weg geeft, leg ik hieronder uit.

Voelsprieten op de buitenwereld:

Als hoogsensitief persoon heb jij onbewust jouw voelsprieten op de buitenwereld gericht. De buitenwereld zijn andere mensen met hun gevoelens en emoties. Maar ook de geluiden, geuren, knipperend en fel licht. Als je alleen maar gefocust bent op de buitenwereld, vergeet je je eigen binnenwereld. Je begrijpt dat het je dan negatieve energie kost. De binnenwereld dat ben jij zelf, jouw eigen lichaam. Juist bewustzijn van jouw eigen binnenwereld is ontzettend belangrijk om jouw energie niet weg te geven, maar te behouden.

In de blog hoe herken ik mijn eigen overprikkeling lees je over de soorten en types prikkels.

Verschil tussen eigen gevoelens en van een ander:

Omdat je als hoogsensitief persoon van alles voelt, is het lastig om onderscheid te maken of je je eigen emoties en gevoelens voelt of die van een ander. Hoe kan je dit onderscheid maken?

Eigen gevoelens en emoties bouwt zich langzaam op. Denk maar eens dat er een week iets zit te wringen tussen jouw en je partner. Uiteindelijk gaat het knallen. Maar voordat het gaat knallen, is wel een aanloop voor nodig.

Gevoelens van anderen herken je zo:

Stel: jij bent positief gestemd en je gaat naar een verjaardag toe en je praat wat met mensen. Ineens voel je je negatiever en somber gestemd. Of je gaat naar je werk en je voelt je op 1 dag onzeker, gehaast, ontspanning, verdrietig en boos. Dat is natuurlijk vreemd.

Dus wanneer je stemming op 1 dag 10 x verschillend kan zijn en als je stemming in een fractie van een seconde 180 graden draait, dan weet je dat het de emotie van die ander is.

 Hoe hiermee omgaan?

Hieronder heb ik 6 praktische tips hoe je ermee kan gaan.

  • Grenzen aangeven
  • Loskoppelen
  • Luisteren
  • Let op je lichaamshouding
  • Versterk jouw bewustzijn
  • Gronden en aarden

Grenzen aangeven:

Wees duidelijk en zo concreet mogelijk naar de ander en voorkom discussie. Laat zien wie je bent. Hoe meer je voor jezelf op komt en ook nee durft te zeggen, hoe minder die ander, met zijn/haar emotie bij jou kan binnenkomen.

Loskoppelen:

Zorg dat je letterlijk en figuurlijk niet opgaat in de mensen massa. Een voorbeeld: stel je staat in de supermarkt bij de zuivelproducten en je zoekt vanille vla. Als je er met je neus bovenop zit kan je het niet vinden. Want je ziet door de bomen het bos niet. Doe een paar stappen naar achteren en je vindt het wel.

Luisteren:

Natuurlijk kan je je empathie en betrokkenheid laten zien en voelen. Door er alleen voor die ander te zijn, alleen te luisteren is voldoende. Ga geen taken en geen zorgen overnemen. Jij bent niet verantwoordelijk voor het geluk van die ander. Wees onbevooroordeeld, geef geen adviezen en geen tips. Jouw oplossing hoeft te betekenen dat het ook de oplossing voor een ander is. Het is het proces van die ander. Neem alleen praktische taken over, zoals boodschappen doen, poetsen, koken enz.

Let op je lichaamshouding:

Spiegel je houding aan die van een ander en die ander voelt zich onbewust begrepen door jou. Maar soms is het handig om ook weleens het tegenovergestelde te doen. Als een ander begint te huilen heb je wellicht de neiging om met je hele lichaamshouding naar voren te komen en de ander te troosten. Dat is natuurlijk menselijk. Alleen, hierdoor heb je groter kans om de gevoelens van die ander over te nemen. Juist door met je hele lichaam naar achteren te gaan en toch aandachtig te luisteren, voorkom je dat je opgaat in de emotie van een ander.

Versterk jouw bewustzijn:

Let eens bij jezelf op of je in zelfde soort situaties en bij dezelfde mensen hetzelfde reageert en/of in dezelfde valkuil stapt. Welke gevoelens komen bij je op en hoe reageer je erop? Wat heeft de situaties en jouw gevoelens jouw te zeggen? Hou een emotie dagboek bij. Hierdoor krijg je meer inzicht in jouw manier van reageren en emoties.

Gronden en aarden:

Gronden en aarden is niks anders dan uit je hoofd en terug in je lichaam. Dan met name met je aandacht naar je voeten. Er zijn verschillende manier om te gronden en te aarden:

  • Loop op je blote voeten
  • Neem een voetenbad
  • Gronding oefeningen
  • Voetreflex massage

Wil je meer weten over je hooggevoeligheid?  Download  hier  het gratis e-book.

Wil jij echt met je hooggevoeligheid aan de slag? Plan een Gratis inzicht gesprek

, , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Wat als het leven straks weer begint?
Volgend bericht
5 Tips om als hsp’er beter te communiceren

Related Posts

Menu