Blog

Hoe laat ik met een gerust gevoel het werk achter?

Heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en wil je het voor jezelf en/of voor anderen het (te) goed  doen? Tegelijkertijd heb je ook graag de controle. Ergens wil je wellicht een mindset en gevoel ervaren dat je er wat luchtiger ermee om kan gaan. Maar daar…..diep in jou zit dat stemmetje dat zegt dat je je dan schuldig voelt. En dat wringt. Is dat herkenbaar voor je?

Omdat de zomervakantie bijna voor de deur staat, ben je toe aan je vakantie. Je bent er langzamerhand naar aan het toe werken om de laatste dingen af te ronden, over te dragen en andere dingen te parkeren na je vakantie. En dat wil je goed doen. Niet een beetje goed, maar perfect.  Je vindt je werk leuk, heel erg leuk en dat doe je ook met de grootste passie en betrokkenheid. Misschien zo erg dat je ook in de avonduren en/of in het weekend aan het werk bent.  Alleen, je weet niet waar en hoe te beginnen om je werk af te ronden voor je vakantie.      Herkenbaar? Want ook dat past bij hooggevoeligheid.

Maar hoe dan wel? 

  • maak een prioriteiten lijstje wat het belangrijkste is dat je dat zelf af rond voor je vakantie.
  • maak een lijstje die je kan overdragen aan collega’s.
  • maak een lijstje van to do dingen die kunnen wachten na je vakantie.
  • maak kenbaar aan je collega’s/klanten wanneer je op vakantie bent.
  • heel cliché: automatische replay in je mail dat je op vakantie bent.
  • als je een zakelijke telefoonnummer hebt voicemail instellen dat je op vakantie bent

” Ja, maar ik krijg dat nooit voor elkaar, het is altijd druk, ik heb nooit de rust om mijn werk goed te doen. Daarom werk ik in mijn vrije tijd ook thuis.” 

Herkenbaar en eigenlijk niet wenselijk? Dan heb ik gelijk nog bonus tips voor jou:

  • maak voor jezelf een planning wanneer je zowel via de mail, telefonisch en bij vragen van directe collega’s en leidinggevende bereikbaar bent.
  • Wees duidelijk naar jezelf en naar anderen. Mensen vinden het fijn als ze weten waar ze aan toe zijn.
  • Geef je grenzen aan.

Werkt dit wel?

Ten eerste: als je niet eerst probeert, zul je het nooit weten. En ja, het werkt zeker. Een cliënt van mij had hier zo schoon genoeg van dat hij op zijn werk niet aan werk toe kwam. Hij was alleen maar bezig met vragen beantwoorden van collega’s en klanten. Waardoor hij in de avonduren en in het weekend thuis zat te werken. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Sinds hij deze regel heeft ingevoerd, is het voor hem veel rustiger om te werken. Hij raakt op het eind van de dag niet meer overprikkeld. Op den duur heeft hij gemerkt dat hij veel productiever en efficiënter is en de kwaliteit van werk omhoog gaat.

Ik zou zeggen: proberen is leren, veel succes en natuurlijk een fijne, ontspannende en zonnige vakantie!

ps: is dat stemmetje in je hoofd nog erg dominant aanwezig? Plan een Gratis inzicht gesprek om dat stemmetje de baas te zijn.

, ,
Vorig bericht
Waarom hsp’ers een hekel aan moeten en verplichtingen hebben
Volgend bericht
Zo ga je als hooggevoelig persoon ontspannen op vakantie

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu