Blog

HSP accepteren, hoe je dat?

Kan je je nog herinneren dat je ontdekte dat je hooggevoelig bent? Dat je weerstand voelde en in de ontkenningsfase bleef zitten? Zo van “ ach, wat een onzin. Ik, hooggevoelig? Laat mij niet lachen. “

Of ging er een wereld voor je open en voelde je dat alle puzzelstukjes op zijn plek vielen? En ging je juist voorbij aan de ontkenningsfase?

Het is verschillend zoals mensen reageren. Ik neem je mee vanaf het moment dat je in de ontkenningsfase zit tot het moment dat je het besef krijgt dat er werkelijk iets bij jouw mag veranderen. Want hsp accepteren, kan ik je niet leren. Het is en blijft een proces totdat jij er rijp en klaar voor bent om er wel of niets mee te doen. Dit proces beschrijf ik.

Ontkenning:

Misschien zijn er mensen in je omgeving geweest die een balletje bij jouw hebben opgegooid over hooggevoeligheid. Maar dat je het al die jaren hebt weg gewuifd. Want ja, je wilt geen label opgeplakt hebben, toch? En wat zou de omgeving er wel niet van vinden. Word ik dan nog wel geaccepteerd om wie ik ben? Je stopt het goed weg. Als je er niet teveel aan denkt, dan is het er niet. Je kan er nog niet goed een voorstelling van maken.

 Schok van herkenning en verwarring:

Maar toch, na jaren ga je er een beetje in verdiepen. Je leest en leest en kan alles wat je over hooggevoeligheid leest zo afvinken. Het past, het klopt, maar toch……En O, wat doet dat zeer. Die herkenning is behoorlijk confronterend. Dus toch…..! Oeps en nu?

Je koopt boeken, je leest via internet informatie over hooggevoeligheid, je volgt hsp coaches op social media en je raakt er alleen maar verward van. Want waarom is je dit niet eerder opgevallen. Waarom heb je er nooit eerder wat mee gedaan? Waarom heeft de dokter of die psycholoog dat niet tegen mij gezegd?    Allerlei gedachten die door je hoofd heen spoken.  Maar het antwoord is heel simpel: omdat je er nog niet klaar voor was.

Erkenning:

Na de herkenning komt erkenning, dat je het bij jezelf erkent. Ja, het is echt zo, ik ben echt hooggevoelig. Dan moet ik er maar mee leren dealen. In deze fase heb je de behoefte om er vooral met andere mensen over te praten. In eerste instantie met de mensen in je omgeving die je kent. Maar wanneer je ontdekt dat die dezelfde mensen er zich niks bij voor kunnen stellen, krijg je de behoefte om er met gelijkstemden te praten. Want die weet en voelt wat ik bedoel.

Vaak zoeken hsp’ers en wellicht herken jij dat bij jezelf, de waardering, acceptatie en begrip bij anderen. Maar weet je, grote kans is dat jouw omgeving niet hooggevoelig is. Want 80% van de bevolking is niet hooggevoelig. Jouw omgeving is helemaal niet bezig met hooggevoeligheid, laat staan dat ze er wat van af weten. Sterker nog: je kan je omgeving dit niet afdwingen. Het klinkt heel cliché, maar zo lang jij jezelf nog niet accepteert wie je bent, gaat de omgeving dat ook (nog) niet doen. Anderzijds: als het goed is accepteert jouw omgeving al wie je bent, ook voor de periode dat je ontdekte dat je hooggevoelig bent. Is dat niet zo, dan heb je zeer waarschijnlijk last van rejection sensitivity, afwijzingsgevoeligheid, waarmee je je onbewust gaat aanpassen, omdat je last hebt om afgewezen te worden. Uiteraard zijn er echt mensen in de omgeving van hooggevoelige mensen die er moeite mee hebben om dit te begrijpen en/of te accepteren.

 Bewustzijn:

Je hebt al heel wat gelezen en gepraat over hooggevoeligheid, maar dat brengt jouw die verandering niet op gang. Het is niet genoeg. Daar ben je van bewust. Als praten en lezen zou helpen, had het al lang geholpen. Want dit ga je niet jaren zo vol houden. Tot nu toe heb je het alleen geprobeerd. Na jaren overal gratis aan mee te hebben gedaan bij verschillende hsp coaches en tips te hebben gekregen, merk je dat je nog niet echte grote stappen hebt gemaakt. Dat ben je nu klaar om echte stappen te maken. Die tips, inzichten en inspiratie is leuk, maar je merkt en voelt ook dat je het alleen niet kan. Dat het niet voldoende voor je werkt en niet goed genoeg voor je is. Je weet ergens diep van binnen dat er wat  moet veranderen. Niet bij die ander, maar bij jezelf. Alleen dan, gaat er verandering plaats vinden. Maar O, ook wel eng. Maar ja, jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Wil je verandering, dan zal je toch echt uit die comfortzone mogen komen.

Niks doen of doorzetten:

Dan kan je 2 dingen doen: je doet niks en je onderneemt niks. Maar dan krijg je er ook niks voor terug in positieve zin. Waardoor je blijft zitten waar je zit en niet vooruit komt. Alleen kom je er niet. Want de lasten van je hooggevoeligheid onder de knie te krijgen is je alleen niet gelukt. Dan kan je blijven klagen, maar dat lost niks op. Sorry, als je hiervoor kiest, dan kan ik je niet voldoende helpen.

Of je kan ervoor kiezen om jezelf een liefdevolle schop te geven en jezelf dit ook te gunnen. Want het gaat je enorm veel opleveren. Mijn ervaring met cliënten is dat ze uiteindelijk ontzettend blij en dankbaar zijn dat ze deze stap hebben gemaakt. Kies je hier voor, dan kan ik je op alle fronten helpen en dan gaan we behoorlijk praktisch aan de slag en de diepte in om echt stappen te gaan. Waardoor jij het verschil gaat maken met alle andere hsp’ers die deze keuze nog niet kunnen en/of durven maken.

 Inzicht om het anders te doen en de diepte in te gaan:

Wat jij nodig hebt is lef. Lef om kritisch naar jezelf durven te kijken. In plaats van dat je met je vinger naar een ander wijst. Want dat is natuurlijk makkelijk en veilig. Dat een ander verandert, maar zo werkt het niet. Alleen jij zelf kan veranderen. Kijk naar jezelf met liefde in de spiegel en ga die uitdaging met jezelf aan gaan. Aan jezelf werken. Wanneer je dit kan, laat je juist jouw kracht zien dat er altijd mogelijkheden zijn. En weet dat er aan het eind van jouw leerproces, aan het eind van de horizon een cadeau op jouw ligt te wachten. Dus, kom op: pak je zelf aan. Een ander doet het niet voor jou. Alleen jij kan zelf deze verantwoordelijkheid nemen.

“Ja, maar ik ben al een tijd onder behandeling van een psycholoog of praktijkondersteuning. Het helpt niet, dus waarom zou dit bij jou wel helpen?”

 Hele logische vraag en twijfels. Daar heb ik een simpele verklaring voor: bij mij hoef je niet te praten.  Ik ga ook niet graven in je verleden.

Overigens, er wordt steeds meer wetenschappelijk bewezen dat praten niet altijd voldoende werkt. In deze  blog lees je daar meer over.

Maar we gaan praktisch aan de slag, waardoor je:

  • Met succes meer rust en kalmte in je hoofd ervaart, waardoor je beter kan concentreren, focussen en beter kan relativeren.
  • Hoofd en gevoel op 1 lijn komen te zitten, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt in je intuitie.
  • het geheim weet om emoties van anderen buiten de deur te houden, waardoor je toch empathisch betrokken kan zijn, zonder dat het jouw emotioneel raakt.
  • Beter je grenzen kan aangeven, waardoor je explosief meer zelfvertrouwen krijgt en je eigen natuurlijke hsp talenten kan verdubbelen
  • De strategie kent om meer positieve energie te creëren, waardoor je meer ontspanning in je lichaam ervaart en meer kan doen op een dag.
  • Jezelf kan beschermen tegen zintuigelijke prikkels van buitenaf, waardoor je aan het eind van de dag positieve energie overhoudt en intens kan genieten van het leven.

Dat is toch ontzettend waardevol?

Deze cliënten zijn ontzettend blij dat ze de stap hebben gemaakt om zelf actie te ondernemen.

 

Uiteraard moet je zelf hard werken om het te bereiken.  Maar het levert zoveel op: een toekomst. Eindelijk in balans met mezelf. Het positieve zien en ervaren. Daarnaast beter leren omgaan met situaties, zodat alles overzichtelijk blijft. Nogmaals dank voor het geven van deze nieuwe weg.

 Audrey Remkes

 

Mijn traject bij Lianne is afgesloten. Jeetje wat heb ik veel geleerd. Niet lullen, maar doen….. en er is meer rust en balans in mijn binnenwereld gekomen! Het geeft me een gevoel van vrijheid, hoe mooi is dat.

Esther Frijters

 

Ik ben meer in mijn lichaam gekomen wat me sowieso meer rust geeft. Hierdoor kan ik ook de prikkels die op me afkomen beter aan.  Ik heb goede tips en hulpmiddelen gekregen die ik dagdagelijks en in alle omstandigheden kan toepassen.  Het is dus niet enkel tijdens het traject bruikbaar.

Ik keek steeds uit naar onze afspraak omdat ik wist dat ik weer even mezelf mocht zijn zonder enige gêne (schaamte).  Ik mocht en kon het masker aflaten bij jou…

 Chantal Jansen

 

Geluiden van buiten al niet meer hoor bijvoorbeeld. Dat ik niet meer zo kritisch ben op mezelf. Dat ik vroeger altijd zo’n controlfreak was maar dingen nu gewoon kan laten gebeuren en zien wat er gebeurt. Dat niet alles perfect hoeft te gaan. Dat ik niet bang hoef te zijn voor grote mensenmassa’s. Ik kan alleen maar zeggen tegen mensen die twijfelen: verandering begint echt bij jezelf. Een ander gaat het niet voor je doen. Niet omdat ze egoïstisch zijn, maar omdat alleen jij verandering in gang kan zetten. Jij voelt wat je nodig hebt. En het is zo fijn om uit te kunnen leggen hoe je in elkaar zit als hsp’er!

 Marloes Nijland

In de maand november heb ik nog 3 plekken vrij voor een gratis inzicht gesprek van 30 minuten waarmee ik jouw klachten in kaart breng en je inzichten en tips krijgt. Het is geen consult, maar eenmalig gratis en vrijblijvend. D

 Wellicht leuk en interessant voor jou:

  • Op 13 december organiseer ik om 10:00 uur een stiltewandeling i.c.m. tai chi. Wandel je voor de eerste keer mee, dan is het gratis. Daarna betaal je € 7,50 p.p.
  • Op 5 januari geef ik een lezing over hooggevoeligheid van 19:30 uur tot 21:30 uur. Deelname is € 10,- p.p. inclusief 2 consumptiebonnen.
  • Op 2 februari is er weer een hsp café van 19:30 uur tot 21:30 uur. Je deelname is € 10,- p.p. inclusief koffie en thee.

NB: alle activiteiten onder voorbehoud i.v.m. wijzingen betreft de corona maatregelen.

Vorig bericht
Waarom depressie niet in je hoofd zit, maar in je darmen
Volgend bericht
Waarom emoties worden opgeslagen in je lichaam.

Related Posts

Niets gevonden.

Menu