Moeten= dwang
Als kind had ik ook een vreselijke hekel als iemand anders tegen mij zei “ dat moet jij doen, ik vind dat dat moet”. Het eerste wat ik dan zei “ ik moet helemaal niets!”. Ik voelde dan dat men in mijn nek begon te hijgen, ik voelde dat ik in een hoek werd gedrukt. Tenminste, dat was mijn gevoel en zo ervoer ik dat ook. Bij mij werkte dat alleen maar averechts. “ Laat mij met rust, ik wil mijn eigen gang gaan”. Bij het woord “ moeten” zit het woord verplichtingen aan vast. En dat gaat niet altijd samen. Denk bij verplichtingen aan verjaardagen, vergaderingen, opgelegde afspraken, feestdagen. Hoe komt het dat veel hsp’ers hier zo’n moeite mee hebben?
Geen regie
Bij het woord “ moeten” hebben hsp’ers het gevoel dat ze geen regie hebben over hun eigen leven. Ze hebben het gevoel dat anderen onze agenda bepalen, kortom: dat ze geleefd worden. Daarnaast hebben hsp’ers vanuit hun zelf het plichtsgevoel dat ze zelf zoveel “moeten”. in hun dagelijks leven. Ook het perfectionisme alles goed te willen doen voor anderen staat op de eerste plaats. Veel hsp’ers maken weinig tijd voor zichzelf. Daarnaast is het gevoel van verplichting naar vergaderingen, feestjes te gaan een opgave. Simpelweg, omdat hsp’ers van alles aan voelen van andere mensen. De meeste hsp’ers houden niet van grote groepen en mensen massa’s. Ze gedijen beter bij individueel contact en hebben liever een goed gesprek dan dat er over koetjes en kalfjes wordt gesproken. Ze voelen zich verplicht om met vreemde mensen te praten, eten beleefd hun gebak op terwijl ze dat niet willen, maar ja…..ze willen anderen niet afwijzen. Ze zien veel dingen van andere mensen, voelen van alles. Kortom: ze nemen energieën van andere mensen en raken opgebrand.
Snelle overprikkelde maatschappij
De tijd waarin we leven gaat ook razendsnel aan ons voorbij. We leven in een maatschappij die overprikkeld is, resultaat gericht is en waar alles snel moet gaan. Denk aan studie en werk, wat al “ moet”, internet, krant, tv, zelfs het verkeer. Ook sociale druk: “ ach, doe even gezellig mee om een borrel na het werk te drinken of ga je gezellig mee winkelen op zaterdag” geeft voor veel hsp’ers druk. Die borrel na het werk is teveel. Hsp’ers zijn na het werk al helemaal opgebrand en “ moeten” ze ook gezellig gaan borrelen met collega’s in een drukke tent waar ze nog meer voelen. Laat vooral dat woord “ gezellig” maar weg. Omdat de prikkelverwerking langzamer en diepgaander gebeurt bij hsp’ers kunnen ze het gevoel krijgen minder goed en minder snel mee te komen. Ondertussen is het hoofd van een hsp’er 1 grote brei van allerlei gedachten, to do lijsten, ideeën, fantasieën. Waarbij alle energie naar het hoofd gaat in plaats van naar hun lichaam en het luisteren naar hun gevoel. Combineer dit met het perfectionisme en altijd voor anderen klaar staan in plaats van dat ze aan zichzelf denken en de overprikkeling is compleet. Dat is (in mijn beleving) de reden dat de meeste hsp’ers een hekel hebben aan het woord “ moeten”.
Dealen
Natuurlijk kan je leren hiermee om te gaan. Immers, het aantal percentage aan hsp’ers in Nederland is 15-20%. We kunnen onmogelijk verwachten dat het merendeel van de Nederlandse bevolking rekening met ons houdt. Tevens ontkomen we niet altijd aan ons verplichtingen. En dus zul jij als hsp’er ermee mogen dealen. Dat maakt het voor jezelf ook makkelijker. Wat kan jezelf doen:
- Accepteer dat je hsp bent en dat je moeite hebt met “moeten en verplichtingen”. Door het te accepteren kan je dat loslaten en is verandering en groei mogelijk.
- Kom voor jezelf op en vertel dat je meer tijd nodig hebt om te verwerken en ook om je weer op te laden. Het woord hsp hoef je niet eens te noemen.
- Plan elke dag tijd voor jezelf in waar je blij van wordt. Op deze manier laad je jezelf positief op.
- Plan afspraken en verplichtingen ruim in. Zorg dat je op adem kan komen tussen de afspraken door.
- Zoek een balans tussen de verplichtingen en je vrije tijd
- Luister goed naar je lichaam en handel daarna. Veel hsp’ers gaan over hun grenzen heen en dan is het te laat
- Zorg voor dagelijkse structuur zowel privé als op je werk, dan is de basis rust.
- Hou zelf de regie in handen, zorg dat je onafhankelijk bent en met je eigen auto naar je werk en verjaardagen gaat. Dan kan je weg wanneer je wil.
- Op verjaardagen en feestjes richt je focus op mensen bij wie je prettig voelt
- Hou de energie bij jezelf.
- Buig het woord moeten om naar mogen. Een positieve mindset gaat jou helpen dat je anders in het leven gaat staan.
- Voor de omgeving: kies je woorden zorgvuldig uit en wees bewust hoe je iets zegt.
Het woord ”moeten” gebruiken we heel vaak in het dagelijks leven. Naar ons zelf en naar anderen. Ga eens kijken of je het woord “ moeten” kan ombuigen naar de volgende zinnen:
- Ik mag dat……
- Dat heb ik nodig/ Dat heb jij nodig……
- Wellicht is het handig als……
- Praktisch gezien zou het fijner zijn als je dat op deze manier doet……..
- Als je dat nou zo en zo doet……
Praktische tips toch? Makkelijk gezegd dan gedaan zul je denken. Wil je weten hoe je bij jezelf blijft, dat je niet de energie van andere mensen voelt, dat je zelf geen energie gaat lekken? Hoe kom ik dan voor mezelf op? Hoe leer ik naar mijn lichaam te luisteren? Ben je je moeheid en overprikkeling zat? Plan samen met mij een een gratis kennismaking gesprek en klik hier!
2 reacties.
Waarom moeten wij ons aanpassen aan de niet HSP alleen omdat wij in de minderheid zijn?
Elise, heel simpel: het heeft niet altijd te maken met aanpassen, omdat wij in de minderheid zijn. Het gaat er in dit geval erom dat oplossingen van jouw klachten niet bij anderen te vinden zijn. Maar bij jou zelf.
Lianne