Veel mensen negeren de lichamelijke signalen. Of beter gezegd: emoties negeren. Lichaam en geest zijn één.
En ja, dan gaat je lichaam schreeuwen, omdat je niet naar je lichaam en emoties durft te luisteren. Waardoor alles zeer gaat doen.
” Ik denk dat ik voel” zei Anke.
Waarop ik mijn wenkbrauwen frons en haar nogmaals vraag om niet te denken, maar om te voelen. Ik merk dat ze het ontzettend moeilijk vindt om het verschil te ervaren tussen denken en voelen.
Ik:
” Doe je ogen maar dicht. Niet praten, niet denken, maar we gaan praktisch aan de slag. Enne….. Denken doe je met je hoofd en voelen doe je met je lijf.”
Bij elke cliënt en ook bij Anke zie ik dit terug en dat geeft mij de informatie dat zij en vele andere hsp’ers enorm in het hoofd zit.
Want O, het is veilig om in je hoofd te zitten en ontzettend eng om te voelen. Voelen wat jij zelf van binnen voelt met alle fysieke sensaties en emoties.
Wat zijn gevoelens:
Allereerst is het goed te weten het onderscheid te maken tussen gevoel en emotie. Gevoelens zijn stabieler en gelijkmatiger. Gevoelens ervaar je bewuster doordat je lichaam fysieke sensaties doorgeeft. Bij verliefdheid voel je de vlinders in je buik of als je ergens tegenop ziet, ervaar je stress en voel je een knoop in je maag.
Wat zijn emoties:
Emoties ontstaan na een trigger, een situatie en ontstaan snel, plotseling en ze zijn krachtig. Emoties ontstaan wanneer je letterlijk en figuurlijk ” geraakt” wordt. Als je bijvoorbeeld je geliefde verliest door een ongeluk. Emoties ontstaan vanuit het primitieve deel van de hersenen en het limbische systeem. En komen voort vanuit een reactie van het sympathische zenuwstelsel. Dat deel wat automatisch zorgt dat alles gespannen is in je lijf. En laat het zenuwstelsel bij hooggevoelige mensen ook nog eens scherper afgesteld zijn en anders bedraadt zijn.
Bij emoties ben je je minder bewust van de fysieke sensaties die je lichaam geeft. Bij woede voel je niet bewust dat je lichaam zich aanspant en dat je hartslag omhoog gaat.
Emoties worden opgeslagen in je lichaam:
Het is wetenschappelijk bewezen, door celbioloog Bruce Lipton, dat emoties in je cellen wordt opgeslagen. 95% is ballast in je onderbewustzijn wat je bij je draagt en die opgeslagen wordt in zowel je cellen als je onderbewustzijn. Ballast zijn beperkende overtuigingen en negatieve emoties. Je bent je gedachten over onzekerheid niet, je bent je verdriet of boosheid niet. Deze draag je hooguit bij je. Door die 95% ballast in je onderbewustzijn bepaalt hoe je denkt, hoe je je voelt, hoe je gedraagt en handelt. Dat bepaalt ook waarom iets wel of niet lukt in je leven.
Wanneer emoties worden opgeslagen in je cellen zijn het je spieren die als eerste verkrampen. Als alles verkrampt is er minder doorbloeding, minder zuurstof naar de cellen, weefsels, organen en orgaanstelsels. Daarnaast komt er adrenaline vrij in het lichaam. Kortdurende adrenaline die ook nog weer ontladen wordt is niet erg. Maar wij en jij als mens zijn niet zo goed om te ontladen. Dan stuurt de hypofyse een signaal naar de bijnieren dat het stresshormoon cortisol aangemaakt moet worden. Waardoor je emoties in je lichaam worden opgeslagen. Waardoor je bijvoorbeeld oververmoeid raakt, hoofdpijn krijgt, je somber, gespannen of onrustig voelt enz.
Daarom doe ik het anders:
Door er alleen over te blijven praten, te lezen of erover te blijven denken, komt er geen verandering op gang. Want ja, met praten en denken blijf je toch in je hoofd zitten en daar gebeurt alle prikkelverwerking wat meer dan genoeg is. Hoe dan wel? Door jouw ballast los te laten in je onderbewustzijn en gevoelsniveau. En nee, dit kan je niet zelf en niet alleen.
De oorzaak aanpakken:
Doordat emoties in het lichaam wordt opgeslagen kan je je natuurlijk laten masseren, of dat je een uitlaatklep hebt met sporten of je mediteert. Alleen, je zult merken dat het maar op korte termijn helpt.
Hoe gaaf zou het zijn als je de oorzaak in je onderbewustzijn en op gevoelsniveau aan gaat pakken? Waardoor je op lange termijn er de vruchten van pakt?
Tijdens het traject doorloop ik met mijn cliënten de volgende stappen:
😀 loslaten en opruimen van ballast
😀 creëren van een leeg, kalme geest
😀 jouw leren voelen, luisteren naar je gevoel en lichaam
😀 je in balans zetten
😀 je sterker en krachtiger maken en om te leren gaan met prikkels
Het gave is dat ik bij Anke en vele andere hsp’ers zie dat ze beter haar grenzen kan aangeven, waardoor ze beter in staat is om naar haar lichaam te luisteren en waardoor ze beter kan ontspannen.
Wil jij ook prikkels beter reguleren, waardoor je meer energie, vertrouwen en rust van binnen kan ervaren?
Plan een gratis inzicht gesprek gesprek van 30 minuten.
Wil je eerst meer weten over hooggevoeligheid? klik hier
Mijn aankomende activiteiten waar je aan kan deelnemen:
- Zondag 13 december stiltewandeling is VOL. Nieuwe datum in 2021 volgt, waarschijnlijk in februari.
- Op 5 januari geef ik een lezing over hooggevoeligheid van 19:30 uur tot 21:30 uur. Deelname is € 10,- p.p. inclusief 2 consumptiebonnen.
- Op 2 februari is er weer een hsp café van 19:30 uur tot 21:30 uur. Je deelname is € 10,- p.p. inclusief koffie en thee.
2 reacties.
Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for providing this info. Brigida Ward Kamerman
Thank you