Herkenning van geuren
Je hebt vast wel van aromatherapie gehoord en aromatherapie is meer dan een lekker geurtje. In deze blog leg ik uit wat de link is tussen aromatherapie en hoogsensitiviteit en waarom het werkt.
Mijn naam is Lianne Bekker uit Etten-Leur en ik help hoogsensitieve volwassenen om op een nuchtere manier om te leren gaan met hun hooggevoeligheid, waardoor ze meer rust van binnen ervaren. Aromatherapie is een ondersteunende functie hiervan.
Herken je dat, de eerste herfst geuren? De bladeren die een wat houterige en aardende geur hebben? Of de eerste voorjaars geuren? De geur van het groene jonge gras en de bloemen die uit komen en hun geur verspreiden? Etensgeuren, lichaamsgeuren, geuren in bijvoorbeeld meubelzaken. Of zomaar als je ergens loopt ga je ineens terug in de tijd. Maar ook geuren van walging en nare herinneringen. Geuren zijn er overal, alleen we zijn er ons niet altijd bewust van.
Geuren hebben een fantastische werking. Ze zijn ontzettend goed (ondersteunend) inzetbaar bij fysieke klachten. Ze kunnen verkrampingen verminderen, doorbloeding bevorderen, slijm in de longen verminderen, betere genezing van de huid, noem maar op. Maar ze kunnen ook inspelen op onze gemoedstoestemming en emotie. Zoals minder in je hoofd zitten, stress verlagend zijn, betere concentratie en focus, ondersteunend zijn bij rouw en verdriet, meer zekerheid en vertrouwen geven. Dat laatste dat is waar ik graag mee werk en vooral bij hoogsensitieve mensen.
Hoogsensitief
Hoogsensitieve mensen zijn extra gevoelig voor licht, geluid, aanraking, geuren, stress en omgevingsfactoren, zoals mensenmassa. Niet omdat zij zich aanstellen, maar simpelweg omdat er geen filter is om prikkels te doceren. De prikkelverwerking in het zenuwstelsel bij hoogsensitieve mensen verloopt intenser, langzamer en uitgebreider. Gelukkig is hoogsensitiviteit geen ziekte en ook geen aandoening. Maar het is een persoonskenmerk, een eigenschap.
De onschatbare waarde van geuren:
De werking van geuren wordt enorm onderschat. Temeer omdat het auditieve en het visuele de boventoon voert. Waarom zijn geuren van onschatbare waarde? Omdat een geur een fantastische tegenhanger is van de auditieve en visuele prikkels. In het limbische systeem in onze hersenen zit de geurzintuig samen met de emoties en de herinneringen. Op het plaatje hieronder zie je het dichtstbijzijnde hormoon de thalamus gelegen. Dit hormoon heeft als functie dat je ergens van door “ geraakt” kan worden, het speelt in op je gevoel. Het triggert je emotie, je gemoedstoestemming, je gevoel. De thalamus is tevens een schakelstation van sensorische input en verwerking in de hersenen. De reuk is het enige zintuig wat niet door de thalamus gefilterd hoeft te worden.
Dat is de reden dat een geur een directe en effectieve werking heeft. Ruik maar aan iets en je reageert in een reflex, instinctief. Het onderbewuste wordt bewust. En dat is nou juist net datgeen waar veel hoogsensitieve mensen baat bij kunnen hebben. Een van de kenmerken van gedachten, gevoelens en gedrag bij hoogsensitieve mensen:
- ik voel zoveel van andere mensen, waardoor ik aan het eind van de dag zo moe ben
- mijn hoofd zit zo vol, waardoor ik mij niet kan concentreren en ik slecht kan slapen
- ik trek alles zo persoonlijk aan, waardoor ik het gevoel heb dat het mijn schuld is
- ik durf geen nee te zeggen, ik ben bang dat ze mij niet meer aardig vinden
- ik heb moeite om om mezelf te accepteren dat ik hsp ben
Aromatherapie
Aromatherapie is meer dan een lekker geurtje. Wil je geuren inzetten om (ondersteunend) de lichamelijke klachten te verminderen en/of emotionele en mentale blokkades los te maken spreek je van aromatherapie. Deze vind je in de natuur. De olie wordt gewonnen uit bloemen, zaden, bladeren, wortels enz. In deze olie zit de levenskracht met eindeloze diverse werkzame bestanddelen. Dat noem je de etherische of essentiële olie. In 1 soort olie bevat vele eigenschappen. Uiteraard werk ik met de 100% natuurzuivere etherische oliën.
Kies je juiste geur
We kunnen veel op internet: video’s plaatsen, foto’s bewerken, maar geuren ruiken moet je toch echt fysiek doen. Wat de ene persoon een heerlijke geur vindt, hoeft niet te betekenen dat een ander dat ook vindt. Een kwestie van smaak. Maar het heeft vooral te maken in welk proces je zit, wat je blokkades zijn, waar loop je tegenaan, waar wil je van af en wat is je doel? Uiteraard kies je de geur die je het lekkerst vind ruiken. Daar ga je thuis mee aan de slag door een olie te verdampen of gebruik te maken van een roller of een spray aan te brengen. Hoe makkelijk en eenvoudig kan het zijn?
Resultaat bij inzetten van geuren:
- uit je hoofd en terug in je lijf
- Betere bescherming van gevoelens en emoties van andere mensen
- ondersteuning bij zelfacceptatie en eigenliefde
- beter kunnen ontspannen
- meer rust in je hoofd
Ervaring van een cliënt:
”Ik voel mij heel kalm en daarom een vreemde gewaarwording . Maar er komen behoorlijk wat emoties los. Ik voel mij verder prima dus het zal wel even nodig zijn.”
Geurige groet,
Lianne Bekker
NB: Aromatherapie is geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Maar uitsluitend ondersteunend, verlichtend en aanvullend. Bij lichamelijke en/of psychische aandoeningen raadpleeg eerst je huisarts.