Blog

Waarom balans tussen inspanning en ontspanning werkt

Ik vind de feestdagen heerlijk, maar ik raak totaal uit mijn ritme. Ik ben alle gevoel van dagen kwijt. Daarom vind ik het ook weer fijn als het gewone leven weer begint. Het klinkt cliché, maar regelmaat, ritme en structuur vinden mensen eigenlijk wel fijn. Duidelijkheid, weten waar je aan toe bent, wat je moet doen en wat ervan je verwacht wordt.

Maar teveel hiervan kan ook weer voor een sleur zorgen en dat je geestelijk afstompt. Daarom ben ik een voorstander om een balans te vinden tussen structuur en positieve verrassingen.

Mijn naam is Lianne Bekker en ook ik ben hooggevoelig. Ik help hooggevoelige volwassenen op een nuchtere en praktische manier om met jouw hooggevoeligheid en prikkels om te leren gaan, zodat je meer rust van binnen gaat ervaren.

Als kind was ik altijd heel erg opgeruimd en structureel. Op de een of andere reden is dat minder geworden, naarmate ik ouder werd. En hoe ouder ik werd hoe meer verantwoordelijkheid en verplichtingen ik erbij kreeg. Ik werd chaotischer in mijn hoofd, het werd daardoor ook rommeliger in huis en ik deed alles ad hock, zonder doel en zonder planning en structuur. Achteraf denk ik nu dat dit komt door de toename van hoeveelheid en intensiteit van prikkels. Waar ik wel goed in was en nog steeds: impulsiviteit, snel kunnen schakelen, enorm flexibel zijn en altijd “ in” zijn voor onverwachte positieve verrassingen. Precies het tegenovergestelde van structuur, ritme en regelmaat.

Voorbeeld: ik ben thuis aan het poetsen en er belt een vriendin of ik zin heb om een drankje ergens te doen. Ik laat acuut mijn poets spullen uit mijn handen vallen(zonder deze eerst op te ruimen) en ik vertrek.

En toch zat die impulsiviteit mij niet lekker. Ik had er last van op allerlei gebieden: in mijn werk en in mijn relatie. In mijn werk mijn taken en werkzaamheden uitstellen met het excuus dat ik goed onder druk kon werken. In feite was mijn gedrag vluchtgedrag.

In mijn relatie was mijn vriend juist het tegenovergestelde van mij en geloof mij: dat botste regelmatig. Zijn gedrag noem ik vechtgedrag. Maar in feite waren wij elkaars spiegel en mochten wij van elkaar leren. En dat hebben wij gedaan. Hij is meer flexibel geworden en is zich er meer van bewust dat tussen al die “ klussen” en verplichtingen die gedaan moeten worden, ook 1 a 2 uurtjes ontspanning waardevol is. Maar vooral dat het voort kabbelen en alles maar voor lief en gewoon aan nemen voor sleur kan zorgen. En ik ruim tussendoor weer op, waardoor het in huis netjes, schoon en opgeruimd blijft. In mijn werk ik weer met een schema vol met doelen en planningen en dat geef mij rust. Uiteindelijk gaf het mij het inzicht dat ik weerstand had tegen “moeten” en verplichtingen. Samen met mijn vriend hebben wij het inzicht gekregen dat een balans tussen structuur en ontspanning werkt. Dit heb ik verwerkt in onderstaande schema.

Kwaliteit Weerstand Valkuil Uitdaging
       
Structuur

(vechtgedrag)

Impulsiviteit ·   Sleur

·   Jezelf geen ontspanning gunning

·   Veel verplichting en verantwoordelijkheidsgevoel

·   Schuldgevoel als taken niet af komen

·   Over eigen grenzen gaan

·         Flexibiliteit

·         Meer ontspannen

·         Grenzen bewaken

Balans Balans Balans  Balans
Flexibiliteit

(vluchtgedrag)

Weerstand tegen “ moeten” ·         Impulsiviteit

·         Uitstellen

·         Afspraken niet nakomen

·         Plannen

·         Doelen stellen

·         Structureren

·         focussen

Ben jij je eigen patronen ook zat, omdat je merkt dat je hiermee niet verder komt? Plan een  Gratis inzicht gesprek met mij wat ik voor je kan betekenen.

Wat voor jou ook van waarde kan zijn:

  • op 28 januari geef ik een lezing over hooggevoeligheid. Deelname is € 10,- p.p. inclusief 1 consumptiebon.
  • op februari organiseer ik een hsp cafe, een ontmoetingsplek met gelijkstemden. Deelname is € 25,- p.p. inclusief koffie/thee.
  • op 22 maart organiseer ik een stiltewandeling met tai chi. Deelname voor de eerste keer is gratis.
  • Op 23 maart organiseer ik een workshop ont-prikkelen met aromatherapie. Deelname is € 25,- p.p. inclusief koffie/thee.
Vorig bericht
Waarom doelen stellen van waarde is
Volgend bericht
11 Tips om meer rust en grip te krijgen in je leven

Related Posts

Niets gevonden.

Menu