Blog

6 Tips om grenzen te stellen

Veel hooggevoelige mensen hebben moeite om hun grenzen aan te geven. Zowel naar de omgeving als naar zichzelf.

Hoe komt dat?

Veel aanvoelen:

Als hooggevoelig persoon voel je veel, heel veel wat anderen voelen en wat je zelf voelt. Daardoor weet je niet altijd wat van jouw en wat van de ander is.

Piekeren en malen:

Naast het voelen denk je veel, heel veel. Dat denken gaat over in piekeren, waardoor je niet uit je piekermodus komt, maar erin blijft zitten. Waardoor je niet meer in staat bent om te relativeren en waardoor je ook niet in actie komt en ook niet meer in je lichaam voelt wanneer het zijn/haar grens heeft bereikt.

Aanpassen:

Veel hooggevoelige mensen zijn een KEI om zich aan te passen. Je voelt je anders dan de gemiddelde mens in je omgeving. Je voelt aan wat de ander nodig heeft, je wilt onbewust aardig gevonden worden. En je voelt je verantwoordelijk voor het geluk van anderen. Allemaal redenen om onbewust je aan te passen aan jezelf.

Zorgen voor anderen:

Wellicht herken je het wel: altijd voor iedereen zorgen en voor iedereen klaar staan.
Omdat je enorm goed bent in het aanvoelen wat een ander nodig heeft, kan jezelf hier ook in verliezen. Waardoor je jezelf vergeet. Én als een spons neem je ook nog eens alle energieën, gevoelens en emoties van die ander in je op.
Met als resultaat dat je gesloopt, afgebrand en uitgeput bent. Geen tijd meer hebt en te moe bent om zelf nog ontspannende en leuke dingen voor jezelf te plannen.

Schuldgevoel:

Anderzijds zie ik bij veel hsp’ers een schuldgevoel als je niet voor een ander klaar staan. Je hebt de vaste overtuiging dat je altijd voor die ander klaar moet staan. En dus blijf je maar doorgaan.

Lichaam signalen negeren:

Alle prikkelverwerking gebeurt in het hoofd. Vaak wordt alle aandacht daarop gericht. Waardoor je eigen lichaam niet meer voelt. Laat staan je voeten.
Want, O, wat is het toch eng om alles wat van jouw is, te voelen. Maar ook het negeren dat je moe bent, pijn hebt, stress en onrust ervaart. Juist door het negeren van deze signalen is een bron voor een flinke bore of burn-out.

Onzichtbaarheid:

Jezelf onzichtbaar en nederig gedragen, een ander pleasen, aanpassen zijn allemaal gedragsuitingen dat je onbewust niet zichtbaar durft te zijn.
Beter je grenzen aangeven geeft meer duidelijkheid.

Onder druk werken:

Veel hooggevoelige personen vinden het lastig om onder druk te werken. De druk om te presteren, maar dus ook om te falen is aanwezig.  Je wilt niet opgeven, niet afgaan en dus ga je te lang door en over je grenzen heen.

Maar hoe dan wel?

Hieronder tips:

 

  1. Aarden en gronden

Is niet anders dan uit je hoofd en terug in je lijf. Ben meer met je aandacht bij je voeten . Dat kan door middel van op blote voeten lopen, wissel voetenbad, je voeten masseren met een bal. Bewuster lopen.

  1. Niet gelijk Ja zeggen

Roep niet overal gelijk Ja op, maar laat weten dat je er nog even over na wilt denken en dat je er over, bijvoorbeeld, 2 dagen erop terug komt.

  1. Kom voor jezelf op

O, wellicht heb je moeite om voor jezelf op te komen. Want dat betekent dat je voor jezelf kiest en dat is doodeng.  Ik begrijp dat wel, hoor. Ik hoor van mijn hsp cliënten dat ze niet weten hoe ze dat moeten doen. Communiceer met name vanuit de “ Ik-vorm”. Bijvoorbeeld: ik zie, ik ervaar, ik merk, ik heb het gevoel dat….enz. Door deze manier van communiceren is het duidelijk dat de boodschap vanuit jouw komt, waardoor een ander zich niet persoonlijk aangevallen voelt.

  1. Geef aan wat het met je doet

Nadat je vanuit de “ Ik vorm” jezelf hebt uitgesproken vertel je wat het moet je doet. Bijvoorbeeld: “ ik heb het gevoel dat je niet lekker in je vel zit, waardoor je kortaf reageert. Ik word hier onzeker van.”  De ontvanger van de boodschap is weet hoe jij je voelt en waar hij/zij met jou aan toe is.

  1. Concreet en duidelijk

Wees zo duidelijk, concreet en praktisch in je taalgebruik. Gebruik geen vage, zweverige en wollige taal en metaforen. Communiceer ook niet in visualisaties. Niet iedereen begrijpt dit, niet iedereen voelt wat je bedoelt. Niet iedereen is goed in visualiseren. In de blog     lees je hoe je als hsp’er communiceert met niet-hsp’ers.

  1. Luister naar je lichaam

Luister eerder en beter naar je lichaam. Als je moe bent, rust je uit. Als je pijn hebt, luister je naar de pijn en negeer deze niet om door te gaan. Daar wordt die pijn niet minder van. Luister ook naar je eigen gevoelens en emoties. Het is zo belangrijk om deze te door leven. Dan heb je deze emoties als het ware al een heel eind opgeruimd. Plan rustmomenten in je agenda.

Jij hebt zelf de keus om je eigen negatieve spiraal te doorbreken. Door het anders te doen en anders te willen. Alleen dan komt je vooruit.
Dus…….verleg je eigen grenzen en plan een  gratis inzicht gesprek

Wil je meer weten over hooggevoeligheid? Download hier het gratis e-book.

Wellicht interessant voor jou:

  • Op 4 november om 19:30 uur is er een hsp lezing. Je deelname is € 10,- inclusief 1 consumptiebon.
  • Op 13 december 2020 is er in de ochtend een stiltewandeling met tai chi.
Vorig bericht
7 Redenen waarom oude gewoonten jouw niet verder helpen.
Volgend bericht
6 Oorzaken van vermoeidheid bij hsp’ers

Related Posts

Niets gevonden.

Menu