Blog

6 Oorzaken van vermoeidheid bij hsp’ers

De 6 oorzaken van vermoeidheid

In mijn praktijk kom ik veel hsp’ers tegen die last hebben van extreme vermoeidheid. Dat is heel vervelend, omdat het je in veel dagelijkse bezigheden belemmert. Eigenlijk zijn daar logische verklaringen voor:

Overprikkeling

Als je als hoogsensitief persoon nog niet weet hoe je met alle prikkels om moet gaan, zuig je als het ware als een spons alle prikkels in je op. Je zenuwstelsel is wat gevoeliger afgesteld, omdat een hsp brein prikkels niet kan filteren. Waardoor er een soort kortsluiting ontstaat en er een stress reactie wordt gestimuleerd.

Tip:

Zoek regelmatig ontspanning op. Niet met het hoofd waarbij je moet nadenken, maar doe iets fysieks. Zoals yoga, wandelen, creatief bezig zijn enz.

Onderprikkeling:

Bij de high sensation seekers en hoogbegaafdheid komt onderprikkeling voor. Je hebt dan extra stimuli nodig van prikkels om je leven als uitdagend te blijven ervaren. Geen uitdaging en geen prikkels kost ook energie, waardoor je je lamlendig, futloos en je verveelt voelt.

Tip:

Daag jezelf uit met nieuwe prikkels. Blijf jezelf ontwikkelen.

In de blog  hoe herken ik mijn eigen overprikkeling  staat uitgebreid beschreven wat prikkels zijn en welke soorten prikkels er bestaan.

Rejection sensitivity:

Als hoogsensitief persoon is jouw empathisch vermogen een fijne eigenschap. Maar wanneer je teveel mee gaat, in de schoenen van een ander loopt, dan slaat het door naar de andere kant. Dan gebeuren er 4 dingen, waardoor de vermoeidheid alleen maar erger wordt:

 • Je bent bang dat je het niet goed doet en dat je door de mand valt
 • Please gedrag, angst om niet aardig gevonden te worden, angst om er niet bij te horen. Waardoor perfectionisme en faalangst kan ontstaan.
 • Slecht zorgen voor jezelf. Wanneer je je focus alleen maar op die ander hebt gericht en alleen maar voor een ander zorgt, verlies je jezelf. Je hebt dan geen idee wat jij nodig hebt om meer energie te hebben. Gebrek aan ontspanning, slecht slapen, slechte voeding kan dan zo ontstaan.
 • Moeite hebben met grenzen stellen. Als je lichaam Nee zegt, maar je hoofd Ja. Als je iets doet wat niet helemaal bij je past. Als anderen, maar ook jij zelf, over jouw grenzen heen gaan.

Tip:

Je aandacht niet op de ander richten, maar op jezelf.

Voeding:

Jij als hoogsensitief persoon bent niet alleen gevoelig voor prikkels, maar ook voor voeding. Gezonde voedingsstoffen zijn van belang voor een optimale afgifte van dopamine, serotine en GABA. Deze laatste is van invloed bij hoogsensitiviteit. Deze laatste stof is een neurotransmitter. Als deze minder goed wordt aangemaakt, kunnen prikkels minder gedempt worden. Voedingsstoffen met GABA zijn broccoli, spinazie, noten, zaden, bananen, uiten.

Daarnaast is je darmflora aangetast door slechte voeding, stress, straling enz. De darmflora zorgt voor een betere weerstand. Prebiotica en probiotica zorgen voor herstel voor een gezonde darmflora en dus meer energie.

Tip:

 • Veel groenten en fruit eten geeft een kalmerende geest.
 • Drink kamille thee
 • Zo nodig aanvullen met supplementen
 • Vermijd suikers
 • Eet veel vers en onbewerkte voedsel

Niet bewust van je lichaam en gevoel:

Een druk, chaotisch en vol hoofd hebben is te dominant aanwezig ten opzichte van je gevoel en je lichaam. Hoe meer je in je hoofd zit, hoe minder je voelt welke signalen je lichaam proberen te vertellen. En hoe meer je lichamelijke klachten krijgt. Hoe meer en vaker je over je eigen grenzen heen gaat.

Hoe meer je in je lijf en je gevoel zit, hoe meer je ook in staat bent om bewuster te voelen wat je lichaam nodig heeft.

Tip:

 • Haal bewuster adem vanuit de buik
 • Een bodyscan van top tot teen
 • Beter aarden en gronden

Stress, onrust en spanning

Je hebt gezonde stress en ongezonde stress. In deze blog gaat het om ongezonde stress die langdurig duurt. Bij acute stress maakt je lichaam eerst adrenaline aan. Om te vluchten, vechten of te bevriezen. Wanneer je na deze acute stress niet ont-stresst maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan voor een langere tijd. Cortisol is een soort overlevings hormoon. Wanneer je te lang stress ervaart, gaat de waarde van het cortisol hormoon niet omlaag en dat is gevaarlijk. Met als gevolg de volgende fysieke/mentale klachten en/of aandoeningen:

 • Depressie
 • Darmklachten
 • Vermindering immuunsysteem
 • Slaapproblemen
 • Overgewicht
 • Extreme vermoeidheid/uitputting

Tip:

Langdurige stress is niet zomaar 123 op te lossen. De eerste stap is om het bij jezelf te herkennen en erkennen.

Mocht je meer willen weten over hooggevoeligheid, download  hier  het gratis e-book.

Wil je echt praktisch aan de slag en de diepte in gaan, vraag hier  een gratis inzicht gesprek aan.

 

 

 

, , , , ,
Vorig bericht
6 Tips om grenzen te stellen
Volgend bericht
Het eenvoudige geheim om lichamelijk te ontspannen

Related Posts

Menu