Blog

6 Redenen waarom knuffelen gezond is

Op 21 Januari is het knuffel dag.
Laatst had ik het er met iemand over. Dat wij hier in Nederland, over het algemeen, niet zo knuffelig zijn. Vaak voelen we ons daar ongemakkelijk bij. En denken we al gauw ” wat moet degene van mij of knuffelen doe je met je kinderen,partner of huisdieren, maar niet met volwassenen onderling. Of geen polonaise aan mijn lijf”. We beredeneren vaak uit ons hoofd en hebben belemmerende overtuigingen waarom het stom is om te knuffelen. En ergens is het zonde, want daarmee verlies je lichamelijk contact met jezelf en met de ander, zonder bij bedoelingen. Wellicht vind je het lastig om jezelf over te geven aan een ander en hou je graag de controle en vind je knuffelen daarom niet fijn. Misschien ben je zo niet opgevoed of heb je in het verleden vervelende ervaringen op gedaan. Er kunnen meerdere factoren zijn waarom je knuffelen niet fijn vindt.

Ik zal je eerlijk vertellen dat ik 20 jaar geleden ook niet zo knuffelig was. Ik heb dat later pas geleerd met mijn toenmalige partner die wel heel erg van het knuffelen was. Dat heeft mij doen in zien en ervaren dat het heel fijn is. Wellicht heeft het er ook mee te maken dat ik masseer en zelf massage ontvangen ook heerlijk vindt om te geven. En nu wil ik niet anders meer dan knuffelen.

Er zijn 6 redenen waarom knuffelen gezond is:

 • Je wordt er gelukkig van doordat je lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt, waardoor je bloeddruk en stress niveau daalt en je gelukkiger voelt.
 • Het zorgt voor wederzijdse waardering, erkenning en herkenning.
 • Versterkt het immuunsysteem. De zachte druk op het borstbeen en de emotionele lading activeren de Solar Plexus Chakra. Dit stimuleert de thymus, die de productie van witte bloedcellen regelt. Hierdoor word je gezond en blijf je ziektevrij!
 • Communicatie, bijna 70 procent van onze communicatie is non-verbaal. Knuffelen is een uitstekende methode om jezelf uit te drukken.
 • Knuffelen stimuleren dopamine. Een lage dopaminestroom speelt een rol bij stemmingsstoornissen zoals depressie. Dopamine is verantwoordelijk voor ons feel-good gevoel, en voor de motivatie! Knuffels stimuleren de hersenen om dopamine vrij te geven.
 • Je komt meer uit je hoofd en meer terug in je lijf en gevoel.

Hoe zou het voor jou zijn als je:

 • als je jezelf durft over te geven aan een ander?
 • je minder in je hoofd zit?
 • meer je lichaam en gevoel ervaart, waardoor je beter gegrond bent?
 • je nog iets meer gelukkiger voelt
 • je niet altijd in woorden hoeft uit te drukken wat je bedoelt of voelt?
 • het gevoel hebt dat je gewaardeerd wordt?

Ik help je graag om op een laagdrempelige manier weer contact te krijgen met je lichaam. Ik kan je alvast verklappen dat er ook massages bestaan dat je niet uit de kleren hoeft, maar dat er zonder olie over de kleren wordt gemasseerd.

Lijk je dat wat? Mail mij naar info@liaroma.nl

Groetjes Lianne Bekker

, , , , ,
Vorig bericht
Waarom helpen soms niet genoeg is
Volgend bericht
7 Tips om koude voeten te bestrijden

Related Posts

Menu