Blog

Dat hoogsensitieve mensen gevoelig zijn voor het weer is bekend. Het weer is de afgelopen dagen, weken en zelfs maanden niet om naar huis te schrijven. Op het moment dat ik dit schrijf is het 13 februari 2020. Voor mijn gevoel is het al een half jaar herfst met alleen maar regen, storm en donkere wolken in de lucht, waarbij ik ook overdag het licht thuis aan moet doen. Maar hoe komt het nou dat hoogsensitieve mensen zo gevoelig zijn voor de weersomstandigheden?

Alaine Aron heeft ontdekt dat hoogsensitieve mensen een laag serotine gehalte hebben. Sterker nog: het wordt minder als ze gestrest zijn, overprikkeld raken en moe worden. Kortom: hoogsensitieve mensen reageren gevoeliger als er schommelingen in de serotine  zijn.

Maar……hoe voorkom je een winterdip? Hieronder een aantal tips die je zelf kan toepassen:

Licht:

  • Ga elke dag minimaal 30 minuten naar buiten. Doe lopends of met de fiets boodschappen. Ook al schijnt de zon minder in de herfst en in de winter, ga toch naar buiten om daglicht te ontvangen.
  • Zorg binnen in huis voor voldoende licht
  • Schaf zo nodig een bright light aan. Advies is om elke dag 2 a 3 minuten met je ogen open achter deze lamp te zitten. Want weet je dat vit. D en dus licht via je ogen binnen komt?

Bewegen/sporten:

  • Wandelen, fietsen, zwemmen zijn bewegingsvormen met een lage intensiteit. Deze zorgen voor emotionele processen.
  • Inspannende sporten, zoals fitness, vechtsporten zijn bewegingsvormen met een hoge intensiteit. Deze zorgen voor cognitieve processen.

(opnemen van informatie, begrijpen, verwerken, toepassen)

Ontspan:

Voorkom zo min mogelijk stress en ontspan regelmatig waarbij je je hoofd leeg kan maken. Dat kan met bewegen/sporten, creatief bezig zijn, muziek maken/luisteren, pak eens een sauna, doe een spel met familie en/of vrienden.

Massage:

Laat je eens masseren. Het is gebleken dat massage je stress hormoon verlaagt en het geluk hormoon wordt verhoogd. Ook een goede manier om uit je hoofd en terug in je lijf te komen. Er zijn verschillende soorten massages, voor elke klacht wel 1. Of gewoon een ontspanningsmassage kan je ook al voldoende ondersteunen.

Magnesium en vit. D:

Ik ben echt een voorstander om vit. D en magnesium te gebruiken. Vit. D gezien de weerstand, maar ook de bevordering van je stemming. Magnesium is de grootste anti-stress mineraal en dan gebruiken via de huid. Via orale inname gaat er helaas 70% aan werking van magnesium verloren in de spijsvertering proces. Daarom adviseer ik om magnesium via de huid toe te passen. Deze wordt gelijk in de bloedbaan opgenomen. Wanneer je vit. D en magnesium samen gebruikt bevordert dat de opname.

Zelf gebruik ik de sportgel na het fitnessen. Ik voel gelijk mijn spieren ontspannen. Echt een aanrader.

 Gezonde voeding:

Eet zoveel mogelijk biologische voeding: vers, rauw en onbewerkt. Drink 1,5 tot 2 liter water en eet veel groenten en fruit. Dat kalmeert de geest. Zelf ben ik een voorstander ervan om mensen naar een orthomoleculair voedingsdeskundige door te sturen. Ga eens detoxen, laat eens een darmspoeling doen. Gezonde voeding zorgt voor een betere celdeling en dat is de basis waar wij op leven.

 Oja, wat misschien ook leuk voor jou is:

  • Op 17 maart organiseer ik een hsp café voor gelijk stemden. Het thema is zelf-inzicht. We gaan het hebben over waar je nu staat en waar je naar toe wilt.Deelname is € 10,- inclusief koffie/thee.
  • Op 22 maart organiseer ik een stiltewandeling met tai chi. Ervaar wat stilte kan doen om rust te krijgen van binnen. Deelname voor de eerste keer is gratis. Daarna is deelname € 7,50 per keer.
  • Op 23 maart organiseer ik een workshop ont-prikkelen met aromatherapie. Een korte theoretische uitleg over aromatherapie en daarna veel ruiken en ervaren. Deelname is € 25,- p.p. inclusief koffie/thee. Er zijn nog 4 plaatsen vrij.
  • 9 april om 19:30 uur geef ik lezing over hooggevoeligheid. De entree is € 10,- inclusief 1 consumptiebon.
,
Vorig bericht
Peptalk voor jou als hoogsensitief persoon
Volgend bericht
7 Redenen waarom sommige hoogsensitieve mensen niet van carnaval houden

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu