Blog

Waarom helpen soms niet genoeg is

Als hsp’er en als hsp coach help ik ontzettend graag mensen. Of het nou kwetsbare groepen zijn of mensen die gepest worden.
Ik had altijd héél sterk het gevoel dat ik er voor hun moest zijn.
Als kind had ik het al en voelde ik dat ik dat moest doen. Het is iets wat in mijn bloed zit. Nu ik wat ouder ben kan ik het tóch makkelijker relativeren. En help ik op een andere manier: met mijn handen op de rug. Meer begeleidend.

Soms kom je in een situatie terecht met een lieve cliënt die zó ontzettend haar best doet. Zij is nog herstellende van een burn-out. Ze zit bij mij in een hsp begeleiding traject. Om te leren hoe zij met haar hooggevoeligheid om mag gaan. Want dat er prikkels zijn op haar werk is niet mis. Telkens weer ” verbaas” ik mij over de verhalen van de werkdruk, veranderingen van systemen en beleid om maar niet te spreken over het aantal en intensiteit van prikkels die mensen elke dag te verduren krijgen. En er wordt gewoon van mensen verwacht dat ze daar maar in mee moeten komen. En zo niet: ” voor jouw 10 anderen” wordt er dan KEIHARD gezegd.

En zo ook mijn cliënt die zich in de verdrukking voelt om alles te moeten. Om per 1 februari weer volledig aan het werk te moeten zijn. Terwijl haar lichaam alle signalen afgeeft dat ze er nog lang niet klaar voor is. Het is pas een half jaar geleden dat zij in een burn-out terecht kwam.

Dit maakt mij als mens en als coach zó frustrerend. Van de andere kant begrijp ik de werkgever óók, maar het ” moet” wél haalbaar zijn voor desbetreffende medewerker.

Het mooie hiervan is dat zij nu de kans heeft om kritisch, maar mild naar zichzelf te kijken of zij deze baan op deze manier nog wel wil doen. Voor haar zou het een kans zijn om te zoeken naar wat bij haar past en waar zij positieve energie van krijgt.

En ik, als mede hsp’er, als mens en als coach, ik kan alleen maar met mijn handen op de rug en van de zijlijn toe kijken hoe dit proces zich gaat ontwikkelen en welke keus zij uiteindelijk gaat maken.  Hoewel soms mijn handen jeuken en ik het wil uit schreeuwen dat ze vooral haar gevoel mag volgen, maar ik mag daar geen invloed op hebben.  Het is haar leven, haar pad, haar proces en haar keus. Hopelijk mag zij leren van haar burn-out, waardoor ze een keus gaat maken die op haar lijf geschreven is en waar ze positieve energie van krijgt.

Het mooiste wat zij kan doen is weer zichzelf zijn.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen op het gebied van hooggevoeligheid? Plan samen met mij een Gratis inzicht gesprek.

,
Vorig bericht
11 Tips om meer rust en grip te krijgen in je leven
Volgend bericht
6 Redenen waarom knuffelen gezond is

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu