Plannen en structureren is en blijft toch wel vaak een dingetje voor hoogsensitieve mensen. Of je bent er KEI goed in of het is een en al ellende en drama dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je een chaotische hoofd ervaart.
Kan jij goed plannen en structureren, dan hoe je niet meer verder te lezen. Maar behoor jij tot de chaoten, lees deze blog dan verder.
4 Redenen waarom plannen bij hoogsensitieve mensen chaotisch verloopt:
- Dat is heel simpel: doordat je als hsp’er veel in je hoofd zit: drukke gedachten, allerlei to do lijstjes en vooral zorgen voor anderen. Zelf door blijven jakkeren en jagen, jezelf voorbij lopen. Waardoor je totaal niet in verbinding, niet in contact staat met je eigen lichaam en gevoel. Want wanneer je niet meer in staat bent om te voelen, ga je over je eigen grenzen heen.
- Het hsp brein is nou eenmaal een creatief brein, dat maakt het extra druk in je hoofd. En creatieve ideeën moeten nou eenmaal uitgewerkt worden. Maar hoe? Als hsp’er heb je zeer waarschijnlijk een uitmuntend beeld/visueel brein en zie je het eindresultaat van je creatieve ideeën. Maar het rationele denkbrein wat zorgt voor het plannen en structureren ligt ver achter het beeldbrein.
- Als hoogsensitief persoon ben je altijd bezig om je brein te voeden met diepgaande onderwerpen. Veel hoogsensitieve mensen lezen veel over gezondheid, welzijn, spiritualiteit en de zingeving van het leven. Dit is bij vele hsp’ers de 1e
Maar als we kijken naar de 1e levensbehoefte. Deze bestaat uit eten, drinken, slapen, plassen, poepen en knuffelen. Deze wordt vaak op de laatste plaats gezet.
Dat verklaart ook waarom hoogsensitieve mensen zo’n moeite hebben om naar hun lichaam te luisteren.
- Het plannen bij hoogsensitieve mensen gaat nou eenmaal anders. We zijn nou eenmaal opgevoed in een cultuur dat we eerst onze huiswerk moeten doen en dat we daarna pas mogen spelen. Dus eerst voldoen aan je verplichtingen en dan pas ontspannen. Maar voor hsp’ers werkt dat niet. Want zij denken en handelen: “ als ik eerst dit en dat doe, dan pas kan ik ontspannen, of ik moet dit echt eerst afhandelen en daarna heb ik tijd voor mezelf enz enz enz”. Maar in de praktijk komt hier nooit van terecht. Want als je tijd voor jezelf hebt ben je te moe om nog iets leuks te doen.
Plan anders:
Nu je dit weet des te meer een reden om het anders aan te pakken. Dat is heel simpel: plan eerst je ontspanning, je eetmomenten in en hoe laat je gaat slapen. Plan daaromheen je verplichtingen, zoals je werk.
Overige tips:
- Delegeer, verdeel taken en besteed taken uit. Wil vooral niet alles zelluf doen. Ik heb bijvoorbeeld en hekel aan poetsen en daar investeer ik graag in om een schoonmaakster aan huis te laten komen om te poetsen. Of laat je boodschappen bezorgen als je er een hekel aan hebt. Ben je geen keukenwonder, maak dan gebruik van hello fresh. Alle ingrediënten worden bij je thuis bezorgd en voor elke maaltijd zit er een recept bij hoe je het moet maken. Hoe makkelijk kan je het hebben.
- Plan je afspraken na elkaar ruim in.
- Plan tussen je (werk)afspraken ook rust momenten in.
- Ga vooral niet haasten.
- Heb je een drukke dag voor de boeg: plan de dag ervoor en de dag erna minder vol. Zo heeft je hoofd de tijd om alle prikkels te verwerken.
Wil je echt hier praktisch mee aan de slag gaan, dan heb ik iets gaafs voor je. Want alleen door het lezen van deze blog ben je er nog niet. Ik heb voor jou een papieren weekplanner in A3 formaat waar je maar liefst een klein half jaar mee vooruit kan. Het is ontzettend gestructureerd en alle stappen staan in volgorde beschreven hoe je het beste kan plannen. Hoe gaaf is dat!
Ben jij er klaar voor om zelf weer de regie te hebben over je planning? Waardoor je weer rust, regelmaat, structuur en plezier ervaart?
klik hier om naar de weekplanner te gaan en daar heb ik nog video’s voor je. Deze speciale weekplanner is in samenwerking met Plan je Week van Stefanie Hogendoorn, specifiek ontworpen door plan je week.