Blog

Hoogsensitiviteit gaat gepaard met prachtige eigenschappen en talenten. Zoals het diepe nadenken, situaties met elkaar verbinden.  Maar ook gevolgen en risico’s meenemen in besluiten van eigen handelen.

Hoewel hsp’ers van nature gevoelsmensen zijn en een empathisch vermogen hebben naar anderen, hebben ze vaak moeite met het voelen van hun eigen belevingswereld. Dat heeft te maken dat het hsp brein altijd “ aan” staat en overprikkeld is, dat het voelen daardoor geen aandacht krijgt.

Hieronder beschrijf ik 6 redenen waarom voelen voor hoogsensitieve mensen lastig is.

  1. Ratio is dominant aanwezig

Onze Westerse Cultuur is met name ratio gericht. Zowel in onze opvoeding als op school wordt er een enorme druk uitgeoefend op onze verstand. Waardoor onze ratio, onze verstand de boventoon voert en flink overgewaardeerd en overschat wordt. De cognitieve functies van informatie opnemen, verwerken, onthouden en analyseren worden keer op keer getraind. Maar wel met als gevolg dat we totaal voorbij gaan aan ons lichaam, ons gevoel en intuïtie.

  1. EGO

Het ego, oftewel het primaire reptielenbrein. Hier zitten de belemmerende overtuigingen, de kritische stemmetjes in je hoofd die ervoor zorgen dat je keuzes maakt vanuit je instinct. Het ego is het resultaat van waarden, normen, regels, ervaringen/belevingen en aannames van anderen en jezelf,  maar ook conditioneringen vanuit je opvoeding, worden als “ waarheid” gezien, waardoor je letterlijk en figuurlijk overtuigd bent van je denkbeelden. Iets wat je denkt, wordt een overtuiging, wat ervoor zorgt dat je het gaat voelen met als gevolg dat je er ook zo naar gaat gedragen.

Voorbeeld: als je bent opgegroeid in een familie die de overtuiging heeft dat iedereen voor een dubbeltje geboren is en nooit een kwartje zal worden, ga je het geloven. Dan wordt het jou waarheid.

  1. Rejection sensitivity

Veel hoogsensitieve mensen zijn bang om “ anders te zijn” dan anderen en dus lopen we liever met de kudde mee. De behoefte om gewaardeerd en opgenomen te worden in een groep is sterker dan je kop boven het maaiveld uitsteken. Veel hoogsensitieve mensen hebben last van rejection sensitivity, oftewel afwijzingsgevoeligheid. Dat betekent dat je gevoelig bent voor de mening van anderen, je bent ook meer bezig met anderen dan met jezelf. Waardoor je je gaat aanpassen, gaat pleasen en over je eigen grenzen heen gaat en zelf totaal voorbij gaat aan je eigen behoeften en gevoel.

  1. Zweverig

Voelen, je hart, je intuïtie volgen wordt in onze Westerse Cultuur als zweverig ervaren. Temeer, omdat onze ratio de boventoon voert. Pas als we dingen kunnen begrijpen, verklaringen, het liefst met wetenschappelijk bewijs geeft dat houvast en veiligheid. Ben er wel van bewust dat dit dus conditioneringen zijn die we hebben mee gekregen. We kunnen niks met dingen die we niet kunnen verklaren. Als het niet te bewijzen is, bestaat het dus ook niet. Vaak is ook de overtuiging dat problemen oplossen je vanuit je hoofd doet en niet vanuit je intuïtie, je gevoel en/of je lichaam.     En gevoel is nou eenmaal lastig te verwoorden, omdat je waarschijnlijk wil dat je je begrepen wordt door je omgeving.

  1. Verlies/vermindering van fysiek contact

Aanraken, knuffelen, fysieke, maar ook mentale/emotionele intimiteit. Het zijn de basale en primaire levensbehoeften van de mens die we van nature als baby ontvangen.  Maar naarmate we ouder worden, wordt dit helaas minder. Door collectieve belemmerende overtuigingen waarin we zijn opgegroeid.  Wellicht door onze nuchtere cultuur waar we in leven. Doe maar normaal, dan doen we gek genoeg, is ons motto. Ergens wel jammer dat het fysieke weinig tot geen aandacht krijgt. Wel met gevolg dat we niet meer in staat zijn om te luisteren naar ons lichaam, te luisteren naar je gevoel, je hart.

  1. Voelen van anderen

Hoogsensitieve mensen zijn uitstekend in staat om alles waar te nemen, te voelen van anderen.  Wellicht herken je het bij jezelf dat je andere mensen goed kan “ lezen”. Weten, voelen, zien, ruiken wat de gemoedtoestand van een ander is, maar ook wat een ander nodig heeft. Ook mensen kunnen doorzien of mensen echt, puur en oprecht zijn. Of dat ze een masker op hebben. Hoogsensitieve mensen nemen subtiele waarnemingen en details beter en scherper in zich op. Daarbij zijn de voelsproeten altijd op de buitenwereld gericht en vergeet de hsp’er om meer naar eigen belevingswereld te gaan.

4 Tips om naar je lichaam en gevoel te luisteren:

  1. Ben bewust van je ego die je overal in remt
  2. Luister naar je lichaam en handel erna
  3. Doe elke dag een bodyscan
  4. Raak je eigen lichaam eens aan

Als het zo eenvoudig zou zijn om naar je gevoel te komen, dan zou niemand last hebben van stress, een burn-out, een overprikkeld hoofd, vermoeidheid enz enz. Daar is toch wel veel meer voor nodig dan deze 4 tips.

Veel belemmerende overtuigingen, negatieve gevoelens/emoties los je niet op vanuit je bewustzijn. Los je ook niet op met alleen maar erover te praten en beetje inzicht te krijgen. Je lost het op door te voelen. Het gaat erom dat je die diepere lagen in je onderbewustzijn aan gaat pakken. De oorzaken van al die overtuigingen los gaat laten. Als je dit nu leest en denkt “ ja hoor, hoe kan dat nou? “ Weet dat nu je ego degene is die overal wat van vindt.

Wil jij meer leren voelen? Mijn naam is Lianne Bekker, hoogsensitief/gevoelsmens en coach. Ik leer hoogsensitieve mensen, die rationeel zijn en vastlopen in hun hoofd, weer te leren voelen. Waardoor je weer de verbinding/connectie gaat ervaren met je lichaam, geest en gevoel. Mijn motto is: niet praten, maar voelen.

Daarnaast help ik je om met je hoogsensitiviteit en prikkels om te leren gaan.

Met als resultaat:

Vertrouwen:

BOOST je innerlijke gevoelsbeleving van binnenuit en ontdek en vertrouw de ware kracht van je intuïtie, jou gevoel. Ervaar dat lichaam en geest met elkaar samen kunnen werken. Zonder dat je ego je in de weg zit. Jou lichaam, jou gevoel is jou innerlijke kompas die jou vertelt wat jij nodig hebt.  Vertrouw daarop.

Verbinding:

Je bent in staat om de harmonie, liefde, jou lichaam, geest en intuïtie, met elkaar te verbinden, waardoor jij in jou zijn komt. Je bent in het bezit van je innerlijke wijsheid, waarmee je creatieve ideeën en inspiratie hebt en waardoor je keuzes maakt die goed zijn voor jou. Waardoor jij gaat excelleren en gaat floreren in een positieve flow.

Energie:

Je bent ervan bewust dat alles energie is en dat jij energie bent. Je voelt en je bent je ervan bewust dat alles wat je aandacht geeft groeit. Je gaat doen wat goed bij jou past en voelt. Wanneer jij in staat bent om eerst te voelen en dan te geloven,  kan jij energie voor je laten werken, waardoor jij alleen maar positieve energie aantrekt.

Rust:

Wanneer je in staat bent om die overprikkeling in je hoofd te reguleren, ervaar je meer rust van binnen.

Elke maand heb ik 3 plekken vrij voor een gratis inzicht gesprek van 30 minuten. Wil jij voor de zomervakantie binnen 5 weken in balans zijn? Investeer in jezelf, want het mooiste wat je kan worden is jezelf.

, , , , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Het belang van een ochtendritueel
Volgend bericht
Hoe je efficiënt als hoogsensitief persoon structuur aanbrengt in je leven.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu