Blog

Waarom een ontspannen buik een rustiger hoofd geeft

Wist je dat onze darmen onze 2e brein is? Sterker nog: onze buikbrein is het 1e brein wat ontwikkelt wordt na bevruchting. Daarna wordt het hartbrein ontwikkelt en als laatste het hoofdbrein. Dat betekent ook dat alle informatie 80% van beneden naar omhoog gaat. De darmen lijken qua structuur op onze hersenen. Dat deze met elkaar verbinden is de hersenen darm as.
Waarom zijn het hart en buik óók breinen? Heel simpel: door de aanwezigheid van neuronen die ook in onze hersenen zitten. Maar voor nu genoeg theorie.

In mijn praktijk zie ik dat veel hsp’ers moeite hebben om bij hun buikbrein en buikgevoel te komen. En dat is ook logisch. De overprikkeling gebeurt met name in het hoofd. Je herkent het waarschijnlijk wel. Als je teveel in je hoofd zit, ben je niet meer bewust in je lichaam. Waardoor je alle contact met jezelf verliest en jezelf de vragen stelt, zoals:

” wie ben ik eigenlijk en wie wil ik zijn? Ik heb al die jaren alleen maar met mijn verstand geleefd en beslissingen genomen. Ik wil weer durven voelen, maar dan ben ik bang dat ik zoveel binnen krijg van anderen. Ik wil weer vooruit, maar ik vind het zo eng. Daardoor durf ik maar geen keuzes voor mezelf te maken en kom ik niet in actie. “

Dat zijn veel gehoorde uitspraken die allemaal te vinden en ook op te lossen zijn in je buik en buikbrein.

Waarom is het zo belangrijk om naar je buik en dus naar je gevoel te luisteren?

De buik is een kwetsbaar lichaamsdeel. Er zijn geen ribben die de buik beschermen. Tegelijkertijd is het ook je krachtcentrum.
In je buik zit nog zoveel meer: het fysiek en mentaal/opnemen van voeding en emoties. Maar ook het vasthouden hiervan, waardoor je óf obstipatie krijgt en/óf je emoties vast houdt.
Heb je regelmatig last van diarree, laat je wellicht vaker over je heen lopen.
Uiteraard speelt gezonde voeding een grote rol. Immers, bij teveel aan suikers doet iets met de achteruitgang van onze energie. Waardoor je darmflora wordt aangetast en je immuunsysteem minder wordt.
De buik staat ook voor voelen. Voelen dat je er mag zijn, met al je gevoelens en emoties. Het letterlijk en figuurlijk terug komen in je lijf en gevoel.
Gezien de hersen-darm as verbinding, krijg je een rustiger hoofd en een ontspannen buik.

Tip1: elke dag 2 minuten een buikademhaling, is een massage voor je darmen.
Tip 2: zelf massage van de buik

Wil je meer weten over hooggevoeligheid? Klik hier  om gratis het e-book hoogsensitief zonder zweverigheid te downloaden.

Wil je al direct meer inzicht klik  hier  om een gratis inzicht gesprek aan te vragen.

 

, , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Waarom praten niet altijd helpt
Volgend bericht
5 Redenen waarom een buikmassage aardend werkt.

Related Posts

Menu