Blog

Hoogsensitieve mensen vinden ontspannen best lastig en toch ervaar ik het als een van de mooiste dingen om voor mijn cliënten te betekenen is ze weer leren te ontspannen. Makkelijk gezegd dan gedaan. Want, O, wat vinden velen dat toch moeilijk. We zitten met zijn allen teveel in ons hoofd. Misschien herken jij dat ook bij jezelf? Dat je gek wordt van je drukke, volle hoofd die elke dag prikkels moeten verwerken.

Wist je dat?

  • Wist je dat we een miljoen prikkels per seconde per dag binnen krijgen?
  • Wist je dat een hoogsensitief persoon minimaal 2 uur hersenvrij moet zijn?
  • En wist je dat prikkelverwerking bij een hoogsensitief persoon minimaal 30 minuten langer duurt, dan iemand die niet hoogsensitief is?

Kluizenaar is een eenzaam bestaan:

Dat is nogal wat. Dat betekent dat je mag leren om je leven aan te passen in deze overprikkelende maatschappij. Zeker nu we bijna weer terug zijn naar het leven voor de pandemie.  Voor vele hoogsensitievelingen was de lockdown een hele opluchting.  Want dat gaf veel rust en minder gevoel van moeten en verplichtingen. Maar is dat structureel de oplossing?  Wil jij als een kluizenaar leven en je leven zonder prikkels doorbrengen?

Stel nou eens voor dat:

Stel nou eens voor dat er in de hele wereld geen prikkels zijn en dan bedoel ik: alleen maar absolute stilte die (volgens mij) alleen maar in het heelal te ervaren is. Dus alleen maar donker, geen geluiden, geen geuren, alles wat je eet is smakeloos, geen muziek, geen sociale praatjes en geen sociale contacten, niemand heeft emoties en niemand ervaart emoties, geen mobiels, geen tv, geen social media, geen krant, geen internet, helemaal niets.

Is dat wat je wil? Wellicht voor even, maar een mens is een sociaal wezen en heeft ook prikkels nodig om te kunnen bestaan en te kunnen functioneren.

Prikkels nemen eerder toe dan af.

Je kan echt niet voor prikkels weg blijven lopen. Prikkels zullen eerder toenemen dan afnemen. Wil je daar je leven lang tegen blijven vechten of ervoor vluchten? Misschien voor even, maar daarmee verplaats je het probleem en dat is niet de oplossing.

Nog niet zo lang geleden was er op het nieuws dat de files op de snelweg zelfs meer zijn geworden dan voor de pandemie. Hoe denk je dat het met de andere soorten prikkels gaat?

Doorbreek je vicieuze cirkel:

Erkenning en herkenning dat je ervoor weg vlucht en/of er tegen verzet is de eerste stap om overprikkeling te doorbreken, te verminderen en te voorkomen. Als je maar de juiste stappen in de juiste volgorde maakt. Een druk vol hoofd los je niet eerst op met mindset oefeningen en ook niet door erover te blijven praten. En ook niet door erover te blijven lezen. Het zijn de hoogsensitievelingen die uit hun comfortzone durven te komen en er zich bewust van zijn dat anders denken, anders voelen en anders doen tot het gewenste resultaat leidt.

Hieronder een ervaring van een hsp cliënt die bij mij het traject heeft afgrond:

Mijn grootste inzicht was dat hsp eigenlijk iets moois is en dat durven voelen goed is en dit geeft mij nu iedere dag rust. Door naar al mijn breinen (hoofd/hart/buik) te luisteren en deze samen te laten werken met elkaar trad er harmonie op in mijn lichaam. Waardoor ik zelfs de knoop in mijn maag bij spannende situaties niet meer ervaar. Het traject heeft me met name veel rust opgeleverd, zowel in werk als privé.

Daarom wil ik je graag op weg helpen. In een online Masterclass van 1,5 uur leg ik je het geheim uit hoe je eenvoudig kan ontspannen, zonder dat je er teveel voor hoeft te doen. Deze Masterclass is op 2 november om 19:30 uur.  Klik hier om je aan te melden

Kan je niet en wil je het liever op eigen tempo doen? Dan is de online mini overprikkeling de baas wat voor jou. Deze kan je op eigen tempo thuis vanuit je luie stoel volgen. Klik hier om de training te bekijken

, , , ,
Vorig bericht
Waarom een goede ademhaling ontspant voor hoogsensitieve mensen
Volgend bericht
Verschil tussen ontspanning en rust

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu