Blog

5 Redenen waarom massage niet altijd helpt tegen stress.

Laatst belde er een vrouw en zij wilde graag een afspraak maken voor een anti-stress massage, want ze heeft stress. Ze gaf aan dat heel haar lichaam strak en gespannen staat.
Voor haar stress is ze in behandeling bij een psycholoog, waarbij ze cognitieve therapie (veel in je hoofd zitten d.m.v. gedragstherapie) krijgt en ze zitten in de afrondende fase. Als ze bijna klaar is met de therapie, waarom voelt ze dan nog stress in het lichaam?

Stress zet zich vast in het lichaam

Bij mij gingen er allerlei alarmbellen af. Stress gaat in het lichaam zitten. Op het moment dat je stress ervaart, wordt er een signaal naar de hypofyse gestuurd die de bijnieren de opdracht geven om cortisol aan te maken, het stresshormoon. Cortisol zorgt ervoor dat je in stress/noodsituaties gaat vluchten, vechten of gaat bevriezen. Je hele ratio wordt uitgeschakeld. Ga maar eens na dat je in nood echt niet de tijd hebt om rustig na te denken wat en hoe je het gaat aanpakken. Je gaat gelijk handelen, vanuit overlevingsmechanisme.

Als je stress ervaart sta je lange tijd onder spanning. Enkele klachten waar je last van kan hebben:

  • (Over)vermoeidheid je immuunsysteem verzwakt
  • Slecht slapen
  • Slecht kunnen concentreren
  • Slecht eten of teveel eten
  • Maag/darm klachten
  • Hoofdpijn/rugpijn
  • Pijnlijke en vastzittende schouders en nek
  • Negatief gestemd zijn

Praten helpt niet

Praten helpt niet voldoende, omdat je teveel in je hoofd moet zitten. Daarbij lopen er in ons hoofdbrein neurale herinneringsroutes. Op het moment dat je erover blijft praten bewandel je telkens die zelfde herinneringsroute, waardoor je als het ware je klachten in stand houdt en sterker nog: in sommige situaties wordt het erger.

Onbewuste brein:

95% Van je ballast zit in je onbewustzijn. Dat bepaalt hoe je denkt, voelt, gedraagt en handelt. Dat betekent tegelijkertijd ook dat je het oplost vanuit je onbewuste brein, dat is die 95%. Als je het met praten wilt oplossen oftewel je bewuste brein, heb je een bereik van 5%. Dat is niet veel, he?

Als je het loslaat in je onbewuste brein, dan pak je de innerlijke oorzaken aan, in plaats van symptoom bestrijding.

Niet kunnen voelen van binnenuit

Ons hoofdbrein is zo overgewaardeerd en overschat in onze Westerse cultuur, dat we het voelen helemaal verleerd zijn. We vinden het confronterend en bij het woord “gevoel” krijgen we daar zweverige overtuigingen bij. Maar ben er wel bewust zijn dat dit conditioneringen zijn die we vanuit onze opvoeding en Westerse Cultuur mee hebben gekregen. Uiteindelijk is het je ego die er alles wat van vindt.  En daar is nog veel in te winnen op het moment dat deze mevrouw veel meer naar haar gevoel durft te gaan.

Ik merkte aan deze vrouw dat ze dusdanig nog in haar hoofd zit, dat ze het niet begreep, omdat ze wellicht moeite heeft met voelen. Dáár liggen de antwoorden en oplossingen en niet(altijd) in je hoofd. Je intuïtie, je lichaam is je innerlijke kompas. Niet praten, maar voelen.

Massage is ondersteunend en niet leidend:

Hoewel ik zelf masseur bent, is massage ten alle tijden ondersteunend en aanvullend. Niet leidend. Want ja, dat zou toch wel erg makkelijk zijn: je ervaart stress, je laat je masseren en je bent er vanaf. Nee, zo werkt het niet. Massage kan hooguit een aanvullend en versterkend werken naast een behandeling van een stress/burn-out coach of iemand die met het onbewuste brein werkt, zoals hypnotherapeuten.

By the way: de afspraak heeft ze niet gemaakt, omdat ik pas over 3 weken plek voor haar heb. Ze wilde tóch een snelle afspraak en een massage die haar snel van de stress zou af helpen. Ook dat werkt helaas niet zo.

Mijn naam is Lianne Bekker, (hoog)sensitief , gevoelsmens en hsp/gevoelscoach. Ik leer (hoog)sensitieve volwassenen, die vastlopen in het hoofd,  weer te leren voelen. Niet praten, maar voelen.

Pssstttt……..ik heb iets nieuws voor jou in het verschiet.

Binnenkort komt mijn nieuwe en gratis e-book uit hoe je met 6 bewezen geheimen moeiteloos keuzes durft te maken, vanuit je intuïtie, die garandeert bij jou passen.  Zonder dat je ego je in de weg zit. Zonder dat je je druk maakt wat je omgeving ervan vindt.

Maar wellicht heb ik nog iets gaafs voor je. Binnenkort komt mijn online mini training uit. Waarmee je in 6 weken met gemak de prikkels de baas bent.

Wordt vervolgd………

, , , , , , , , ,
Vorig bericht
5 Redenen waarom wij van honden kunnen leren
Volgend bericht
Wat je eerst moet weten en kunnen voordat je rust kan ervaren

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu