Blog

Met deze 5 tips kom je als hsp’er de kerst door

Nog een week en dan vieren we kerst. Voor veel mensen een en al gezelligheid, maar voor jou als hsp’er wordt dit wellicht als overweldigend ervaren. Met al die prikkels van kerstmuziek, familie leden bezoeken, geuren van het eten, over de smaak zintuigen maar niet te spreken. Door de diepgaande informatie verwerking hebben jij meer tijd nodig om de drukte van de kerst te kunnen verwerken. Maar ook de verwachtingen die jij als hsp’ers voor jezelf op legt.

  • Hoge verwachtingen
  • iedereen naar de zin maken
  • alles moet perfect zijn

Kerst mag vooral leuk zijn en het is het niet waard om er stress van te krijgen.

Met deze tips kom je de kerst door:

  1. Wat betekent kerst voor jou
  2. Hou het overzichtelijk
  3. Herken je overprikkeling
  4. Rust momenten
  5. Geniet

Wat betekent kerst voor jou?

Vraag voor jezelf af wat kerst voor jou betekent. Dat is voor iedereen verschillend. Voor mij is het een tijd van bezinning, de aandacht naar binnen maken. Omdat de natuur en de dieren in de winter dat ook doen. Daar kunnen wij, als mensen nog veel van leren. Ook jij merkt waarschijnlijk dat je energie niveau een stuk lager is dan in de zomer. En toch jakkeren en haasten we maar het hele jaar door. Luister dus goed naar je eigen lichaam. Meer rust dus.  Kerst betekent voor mij ook net dat beetje extra aandacht voor jezelf en de ander hebben. Dat betekent niet luxe en dure cadeaus, ook elkaar niet overtreffen met de meest culinaire gerechten en ook niet jezelf vergelijken met de ander die toch net betere en mooiere merkkleding draagt dan jij. In mijn beleving gaat het om aandacht, liefde, respect, warmte en diepere verbinding en verbondenheid met elkaar.  En ook echt de tijd voor elkaar nemen. Als dat voor jou ook geldt, zal je opmerken dat al het andere er niet toe doet. Dus waar zou je je nog meer druk om maken?

Hou het overzichtelijk:

Maak het jezelf niet te moeilijk. Geen ingewikkelde gerechten bereiden waar je uren lang voor in de keuken moet staan, tenzij je een echte keukenprins(es) bent en er juist energie van krijgt. Bij diverse supermarkten heb je recepten liggen die eenvoudig bereiden te zijn. Lekker en toch feestelijk. Zorg ook voor een goede planning. En verdeel de taken binnen je gezin/familie, zodat ieder wat doet. Plan geen afspraken voor en na de kerst, zodat je vol energie de kerst in kan gaan en na de kerst kan bijkomen.

Herken je overprikkeling:

Wellicht ben je er niet bewust van, maar overprikkeling kan je voorkomen. Wanneer je merkt dat je geen overzicht meer hebt, geïrriteerd reageert, ongeduldig wordt of de neiging hebt om jezelf terug te trekken, je niet meer kan concentreren, moe wordt of andere symptomen. Dat is het moment dat je tegen de overprikkeling aan zit. Vraag aan een ander of degene het even wil overnemen en pak een rust moment. Want kerst mag vooral ontspannen en gezellig zijn, toch?

Rustmomenten:

Plan de kerstdagen niet te vol, dus niet op 1 dag 3 verschillende bezoeken afleggen. Je kan beter kiezen voor quality time dan kiezen voor de hoeveelheid. Maar ook tijdens de kerst afspreken dat iedereen 1 a 2 uurtjes tijd voor zichzelf pakt om iets ontspannend te gaan doen. Even eruit, wandelen, lezen, mediteren, spelletje doen. Voel vooral ook niet de verplichting om elke minuut bij elkaar op de lippen te zitten. Deze break zorgt voor ene fijnere verloop van de dag.

Geniet:

Genieten is voor jou als hsp’er wellicht lastig, omdat je vaak een gevoel van verplichting ervaart en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Ben er van bewust dat niet alleen jij degene bent die verantwoordelijk is voor een fijne kerst. Dat doe je samen. Ben er ook van bewust dat als jij gaat ontspannen, je omgeving dat ook doet. Geniet in het moment, wat je al hebt, wie je bent en wat je al kan.

Ik wens jou en je familie een liefdevolle kerst.

Wil jij nog meer leren hoe je met je hooggevoeligheid en prikkels omgaat? Plan een gratis inzicht gesprek  van 30 minuten om in het nieuwe jaar een goede start te maken.

, , , , , ,
Vorig bericht
11 Redenen waarom verandering bij jezelf begint
Volgend bericht
Waarom doelen stellen van waarde is

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu